2020. feb 29.

Kakaós csiga házi vajas kelt hajtogatott tésztában

írta: Petőcz Ferenc
Kakaós csiga házi vajas kelt hajtogatott tésztában

csiga1.jpg

2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szoba hőmérsékleten. Közben 22,5 dkg vajat/margarint sütőpapír közt nyújtófával téglalappá formázunk. Hűtőbe tesszük annyira időre, ameddig a tészta pihen.

A pihentetés után az élesztős tésztarészt lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, majd a közepáre helyezzük a vajas vagy margarinos téglalapot. A tészta füleit egymás után ráhajtjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.

Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd a lisztet lesöpörjük róla, a jobboldali oldalit hajtjuk a dupla tészta részre. Ez a szimpla hajtás.

A tésztát 90 fokkal forgassuk el, jön a duplahajtás. A tésztát kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt követően ismételjük a dupla hajtást. Újabb 30 perc pihentetés jön.

15 dkg étcsokoládét mikróban 10 dkg vajjal és 5 dkg porcukorral és 2-3 ek kakaóporral megmelegítünk, homogénen elkeverünk, hagyjuk kihűlni.

A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, majd megkenjük a csokis-kakaós masszával. Feltekerjük és ujjnyi vastag karikákat vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt hőlégkeverésen készre sütjük. Időnként megnézzük, ne égjen meg.

csiga3.jpg

Amikor megsült hagyjuk kihűlni, majd porcukorral hintjük. Tálaljuk, finomabb a boltinál, jó szendvics helyett egy pohár tejjel, kakaóval. Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá

Házi pékség Sós és édes szenvedélyek