2020. dec 02.

cukkini krémleves

írta: Petőcz Szabó András
cukkini krémleves

img_0815.JPG

Nagyon szeretjük a cukkinit, mind rántva, főzelék formájában, grillezve és nyersen, sőt lekvárt is készítettünk belőle. Ebből adódóan mindig megtalálható a hűtőnkben. Nagyon gyors ennek a receptnek az elkészítése, nagy előnye még az is hogy nem kell hozzá vennünk semmit se. Én a kisebb cukkiniket használom többségében, csak megmosom hámozni sem kell és még nincsenek a magok kialakulva benne, így gyorsabb a felhasználása is. Akinek otthon nagy van belőle akkor meg kell hámozni, mert annak keményebb a héja, és ki is kell magozni felhasználás előtt. A leveshez félre tettünk a felkarikázott póréból is meg a reszelt sajtból, de időközben mivel kicsi a konyhában a hely, így betettem a hűtőbe és ott is maradt. Akkor vettem észre mikor a maradékot bedobozoltam másnapra, ezért maradt le a képről, kis dobozban külön el lett csomagolva a másnapi ebédhez.

Hozzávalók: 3-4 szem burgonya (kb. fél kiló), 2 l víz, 4 leveskocka, 1 kiló körüli cukkini, 1 közepes méretű póréhagyma,, 3 nagyobb gerezd fokhagyma, 10-15 dkg reszelhető sajt, ízlés szerint só, bors és szerecsendió.

Elkészítés: A burgonyát hámozás után kisebb darabokra vágjuk, beleöntjük egy fazékba, felöntjük a vízzel és már adjuk is hozzá a leveskockát és a kés pengéjével összenyomott fokhagymát. Közben a cukkinit is akkora kockákra vágjuk mint a burgonyát, közben a póréhagymát is felkarikázzuk, a zöld részét is annyira amit még fel lehet belőle használni. a póréból és a sajtból egy keveset félreteszünk a díszítéshez. Mikor a burgonya 3/4 résznyire megfőtt a leveshez adjuk a cukkinit és a pórét is. Közben lereszeljük a sajtot. Ha az összes zöldség megpuhult, utána fűszerezzük ízlés szerint, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és botmixerrel pürésítjük. Pirított kenyér kockával vagy leves gyönggyel, a félretett póré karikákkal és a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta