2021. ápr 15.

Pentelei gombócleves

írta: Petőcz Ferenc
Pentelei gombócleves

img_0961.JPG

Ez a leves a mi számunkra véletlenül készült, igazából találtuk Dunaújvárosiként kevésbé volt ismert. Kevesen tudják, hogy Dunaújváros régi neve Dunapentele, a helyi egyesületek neve többnyire ez miatt Pentele. Kicsit nyomozásba fogtunk, hogy ennek az ételnek van-e helyi gyökere és meg is találtuk, révész gombócleves néven utalva az egykori kompközlekedésre. A recept a húsvéti sonka maradékából készül hagyományosan annak főzőlevéből és lehetőség szerint bográcsban. Nos, nálunk a húsvéti főtt sonka elfogyott, a főzőlé fagyasztva van másik ételnek, de sonkánk még van, így kicsit más technológiával, de összeraktuk az ételt, az íze ugyanaz. Ajánlom szeretettel.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 1 répa kockázva
  • 3 szárzeller karikázva
  • 1 gyökér kockázva
  • 3 babérlevél
  • frissen őrölt bors, só
  • 30 dkg sonka kockázva
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 50 dkg burgonya főzve (súly főzés előtt mért)
  • 10 dkg liszt
  • 1 kis csokor petrezselyem aprítva
  • 2 tojás
  • plusz 1 csokor aprított petrezselyem
  • 1 kis csokor aprított kapor
  • 1 ek jó fajt őrölt édesnemes pirospaprika

Veszünk egy kuktát, a zsírt megolvasztjuk benne majd a hagymákat üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a zöldségeket a babérlevéllel együtt, picit sózzuk, frissen őrölt borsot teszünk rá ízlés szerint, később hozzáadjuk a sonkát. Erre kerül a pirospaprika, majd felöntjük másfél liter vízzel. A kuktát lefedjük forrás után kis lángon 30 percet főzzük, sót senki ne tegyen előre bele, mert a sonkából is kifő és általában elég az ételbe, ha nem lenne elég később kóstolás után lehet pótolni. Ameddig fő a kuktában az alaplé, addig elkészítjük a krumpligombócokat. A krumpli megfőzzük, még melegen áttörjük, hogy könnyebben hűljön ki. Amikor kihűlt sózzuk, majd egy csokor aprított petrezselymet 2 tojást és 10 dkg lisztet összedolgozunk. Amikor a leves alap már kész és a kukta tetejét levehettük, akkor vizes kézzel gombósokat formálunk és belefőzzük az alaplébe.óvatosan időnként megkeverjük, hogy a gombócok ne essenek szét, amikor már feljött a leves tetejére még 5 percet főzzük, közben a tejfölben már elkeverjük a másik csokor petrezselymet és kaprot. Liszt, keményítő nem megy bele, így is tartalmas a leves és a krumpli keményítő is sűrít valamennyit. Hőkiegyenlítjük a tejfölt, majd belekeverjük a levesbe, egyszer felforraljuk és tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája