2021. máj 09.

Epres morzsasüti

írta: Petőcz Ferenc
Epres morzsasüti

img_0969.JPG

Végre itt a jó idő és megjött az eperszezon is. ki-ki választhat, hogy 750 Ft-ért zamatos érett görög vagy török epret vesz vagy üvegházi íztelen magyart 2600 Ft-ért. Én maradtam a görögnél.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 10 dkg tejföl vagy joghurt
  • 4 tojás
  • 40 dkg eper

A liszteket átszitáljuk, félre tesszük. A puha vajat habosra keverjük a tojások sárgájával a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a liszteket és a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, hogy ne törjön össze a hab beleforgatjuk a masszába.

Egy tepsit kikenünk vajjal és lisztezzük. Ebbe kerül a massza, a massza tetejére rakjuk a darabolt epret.

img_0967.JPG

Az egész tetejére jön a morzsa:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 dkg rétesliszt
  • 3 dkg finomliszt

Ehhez a részhez hideg vaj kell, az egészet morzsásra összedolgozzuk és rászórjuk a sütire. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük, majd 180 fokra emeljük a hőt és újabb 20 perc sütés jön.

img_0968.JPG

Tűpróbával ellenőrzünk, de a közepe mindig lágyabb melegen, mert az eper létartalma ezt okozza. Ha kész, akkor hagyjuk kihűlni és kockákra vágva tálaljuk.

img_0971.JPG

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek