2021. sze 10.

Chili szósz 1

írta: Petőcz Ferenc
Chili szósz 1

chiliszosz.jpg

Se szeri se száma a különböző méregdrága chili szószoknak. De kell érte ennyit fizetni és kell-e bele mindenféle tartósító? Szerintünk nem, házilag minden előállítható, így neki is estünk és pár különböző receptet meg is alkotunk majd. Elsőnek az alap chili szósz, amely mondhatjuk brutális finom lett, de mégsem tolakodóan chipős, pedig került bele bőven jó anyag.

Hozzávalók: 

  • 1 kg különböző paradicsom aprítva
  • 3 db erős zöldpaprika karikázva
  • 1 erős almapaprika karikázva
  • 4 db erős chili karikázva
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 db piros erőspaprika karikázva
  • 2 db lecsópaprika karikázva
  • 1 db kápia karikázva
  • 4 ek barnacukor
  • 1 dl jó minőségű balzsamecet ( aki nem szereti, annak elég 0,5 dl is)
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek zsír vagy olívaolaj
  • 1 ek őrölt pirospaprika

Az üvegeket mosogassuk el, ha van mosogatógépünk, az nagy segítség ilyenkor. A hagymákat a zsiradékon pároljuk meg, majd tegyük rá a paprikákat. Sózzuk, borsozzuk, pici párolás után adjuk hozzá a paradicsomot is, lefedve lassú tűzőn főzzük 1 órát, időnként keverjük át. A főzési idő végén rúdmixerrel pürésítsük össze, majd adjuk hozzá az ecetet és a cukrot. Forraljuk fel, majd merjük üvegekbe. Az üvegeket 5 percre állítsuk fejre, majd kihűlésig helyezzük dunsztba. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Tartósítunk