2022. jan 22.

Szecsuáni marha

írta: Petőcz Ferenc
Szecsuáni marha

4 adag

szecsu.jpg

A COVID és az országunk teljesítőképtelensége során elszabadult infláció távolt tart az éttermektől. Ez az étel az egyik kedvencem és most egy normál adag 1500-2000 Ft. Utána jártunk a recepteknek, ez tetszett meg, kicsit alakítottunk rajta, az egész 4 főre 1500 Ft. Érdemes neki állni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhafartő vagy marhanyak
  • 50 ml szójaszósz és 50 ml rizsecet a hús pácolásához

A mártáshoz:

  • 50 ml sötét és 50 ml világos szójaszósz
  • 50 ml mirin(főzőbor), helyette jó ugyanennyi olaszrizling 
  • 30 ml rizsecet
  • 30 ml kínai chiliszósz
  • 30 gramm barnacukor
  • 10 ml szezámolaj
  • 1 ek keményítő kevés vízben elkeverve

A zöldségek:

  • 1 fej vöröshagyma
  • gyömbér
  • 1 chili
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kaliforniai paprika
  • 2 szál szárzeller
  • kígyóuborka (kb 10 cm darab) középső magvas rész kivágva (ez jó lesz smoothie-ba)
  • kis darab sárgarépa
  • 1 dl mogyoró olaj

Tálaláshoz:

  • zöldséges tojásos rizs
  • újhagyma vagy póréhagyma
  • szezámmag

A marhahúst vékony lapocskákra szeleteljük, a marinádot összekeverjük, és jó alaposan belenyomkodjuk a húst, majd minimum fél órán át állni hagyjuk. A szósz összetevőit is összekeverjük. Egy felforrósított wokban nagyon kevés mogyoróolajon, magas lángon, két-három körben, 1-2 perc alatt körbepirítjuk a marhahúst, majd kiszedjük. A wokba öntünk még olajat, majd a félholdakra vágott  hagymát elkezdjük hőkezelni.

Néhány perc után belereszeljük a gyömbért, rászórjuk a szeletelt fokhagymát és a felkarikázott chilit is. Utána jöhet a felcsíkozott répa és kaliforniai paprika, illetve a felkarikázott zellerszár is, darabolt uborka. A wokot rázogatva körbepirítjuk a zöldségeket. Ha szükséges még locsolunk rá kevés olajat. Szecsuáni borssal és sóval ízesítjük. A szósz alapanyagait összekeverjük majd beleöntjük az ételbe és megvárjuk, amíg besűrűsödik. Visszatesszük a marhahúst, és egy perc múlva készen is vagyunk. Rizságyon tálaljuk, szezámmaggal és újhagymával  vagy póréhagymával meghintve.

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak