Szecsuáni marha
4 adag
A COVID és az országunk teljesítőképtelensége során elszabadult infláció távolt tart az éttermektől. Ez az étel az egyik kedvencem és most egy normál adag 1500-2000 Ft. Utána jártunk a recepteknek, ez tetszett meg, kicsit alakítottunk rajta, az egész 4 főre 1500 Ft. Érdemes neki állni.
Hozzávalók:
- 30 dkg marhafartő vagy marhanyak
- 50 ml szójaszósz és 50 ml rizsecet a hús pácolásához
A mártáshoz:
- 50 ml sötét és 50 ml világos szójaszósz
- 50 ml mirin(főzőbor), helyette jó ugyanennyi olaszrizling
- 30 ml rizsecet
- 30 ml kínai chiliszósz
- 30 gramm barnacukor
- 10 ml szezámolaj
- 1 ek keményítő kevés vízben elkeverve
A zöldségek:
- 1 fej vöröshagyma
- gyömbér
- 1 chili
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kaliforniai paprika
- 2 szál szárzeller
- kígyóuborka (kb 10 cm darab) középső magvas rész kivágva (ez jó lesz smoothie-ba)
- kis darab sárgarépa
- 1 dl mogyoró olaj
- só
Tálaláshoz:
- zöldséges tojásos rizs
- újhagyma vagy póréhagyma
- szezámmag
A marhahúst vékony lapocskákra szeleteljük, a marinádot összekeverjük, és jó alaposan belenyomkodjuk a húst, majd minimum fél órán át állni hagyjuk. A szósz összetevőit is összekeverjük. Egy felforrósított wokban nagyon kevés mogyoróolajon, magas lángon, két-három körben, 1-2 perc alatt körbepirítjuk a marhahúst, majd kiszedjük. A wokba öntünk még olajat, majd a félholdakra vágott hagymát elkezdjük hőkezelni.
Néhány perc után belereszeljük a gyömbért, rászórjuk a szeletelt fokhagymát és a felkarikázott chilit is. Utána jöhet a felcsíkozott répa és kaliforniai paprika, illetve a felkarikázott zellerszár is, darabolt uborka. A wokot rázogatva körbepirítjuk a zöldségeket. Ha szükséges még locsolunk rá kevés olajat. Szecsuáni borssal és sóval ízesítjük. A szósz alapanyagait összekeverjük majd beleöntjük az ételbe és megvárjuk, amíg besűrűsödik. Visszatesszük a marhahúst, és egy perc múlva készen is vagyunk. Rizságyon tálaljuk, szezámmaggal és újhagymával vagy póréhagymával meghintve.