2022. máj 17.

Hentes tokány bulgurral

írta: Petőcz Ferenc
Hentes tokány bulgurral

6 adag

hentes.jpg

Gondolom, ennek az ételnek is létezik több változata, mi így szeretjük. Ránk magyarokra pedig jellemző a tokányok készítése, így oldalunkon is fogunk jópár ilyen ételt asztalra tálalni. E recepthez pedig jó étvágyat kívánok!

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertés tarja csíkokra vágva
  • 30 dkg füstölt tarja csíkozva
  • 30 dkg csemege uborka csíkokra végva
  • 10 dkg házi füstölt szalonna kockázva
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • 42 dkg bulgur

A kockázott szalonnát süssük zsírjára, ezt követően hozzáadjuk a vöröshagymát és azt üvegesre pároljuk. Az egészet érdemes egy wok-ban vagy bográcsban készíteni. Amikor ezzel a mozannattal végeztünk hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt és azt hagyjuk egy picit karamellizálódni. Ennek végén pedig már kerül bele a hús és azt is fehéredésig pároljuk. Közben pedig készítjük a bulgurt köretnek.

Amikor a hús kifehéredett mehet bele a só, a bors, a fokhagyma az ízek miatt 1-2 percet így is kevergetjük, majd meghintjük kevés pirospaprikával, hozzáadjuk a füstölt tarját és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük, sűrű szaftot kell kapnunk, szükség esetén vízzel pótoljuk a hiányt. Amikor a tarja már puha, jöhet az ételhez a savanyú uborka, amellyel egyszer összeforraljuk. Bulgurral vagy tarhonyával tálaljuk.

Nagyon finom fogás.

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak