2022. nov 29.

Duna hullám

írta: Petőcz Szabó András
Duna hullám

duna4.jpg

Akik ismernek, ők jól tudják hogy gyűlölöm az olyan recepteket, ami több oldalon keresztül sorolja fel a hozzávalókat, tutira veszem, hogy valamit biztosan ki fogok hagyni belőle. Ezzel a süti recepttel pont az ellenkezője van, és szinte vagy egyáltalán semmit sem kell venni hozzá, ha jól körül nézünk a kamránkban. Mi így tettünk. Most hogy közelednek az ünnepek és szerintem mindenkinek spórolósabbra kell venni a kiadásait, íme egy tökéletes sütemény. Mire felgépelem a receptet, addigra el is készül. Nem émelyítően édes, picit savanykás, de a csokiréteg teszi fel a koronát erre a süteményre. Csatos tepsiben készítsétek, így könnyebb szeletelni és szállítani is!

 duna1.jpg

Hozzávalók:

Tésztához: 6 db tojás, 25 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 1 csipet só,1 dl olaj,1 dl tej, 35 dkg liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor + ehhez 2 evőkanál tej, egy üveges meggybefőtt

duna2.jpg

Krém: 3 csomag eper vagy puncs pudingpor, 25 dkg vaj, vagy margarin, 20 dkg porcukor 7,5 dl folyadék amiben a meggy leve és kiegészítésnek tej

Tetejére: 10- 15 dkg tortabevonó, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: az első lépés: bekapcsoljuk a sütőt alsó-felső sütésre, 180 fokra. A tojásokat ketté választjuk. a tojás fehérjét kemény habbá verjük. a többi hozzávalót kikeverjük a tojás sárgájával a kakaóig. Ketté osztjuk a tésztát. egyik felébe megy a kakaó és a tej. Kiolajozott, lisztezett tepsibe öntjük a fehér tésztát, majd jöhet a kakaós réteg. A lecsöpögtetett meggy felét lisztbe megforgatjuk, a másik felét simán hozzá szórjuk a tésztához. A sima lesüllyed majd az aljára a lisztes nem, így több helyen lesz majd a sütiben a meggy. Tűpróbáig sütjük. Közben  a meggylevet feltesszük főzni. A pudingport csomómentesre kikeverjük a kiegészítő tejjel, és sűrű krémet főzünk belőle. A porcukrot kikeverjük a margarinnal vagy vajjal. a szoba hőmérsékletű krémmel kikeverjük, majd a kihűlt tésztára kenjük. A csokoládét vízgőzben felolvasztunk az olajjal. Amikor ez megtörtént, gyorsan eloszlatjuk a sütemény tetején, ami eddig bent volt a hűtőben. Villával hullámokat rajzolunk rá, és tálalásig ismét a hűtőben tartjuk, hogy a csokoládé meg szilárduljon a tetején. Tálaláskor a kapcsos tepsit körbe vágjuk, majd ezután vesszük le a karimáját.

 duna3.jpg

Szólj hozzá