2023. feb 07.

Sajtos-olívabogyós kovászos kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Sajtos-olívabogyós kovászos kenyér

Elkészítés: 4-6 óra

kenyer1_3.jpg

Rendszeresen készítünk házi kenyeret. A kovászos az igazi, ez apedig ennek is egy kíváló változata, az eredeti recept svanyítót japaenó paprikával készül, úgy is szoktuk készíteni, de mi szeretjük az olívabogyót és volt egy megkezdet üveggel, jobb romlás előtt elhasználni.A receptből egy kb 1,1 kg súlyú kenyeret kapunk.

kenyer_1.jpg

Hozzávalók:

  • 135 gramm kovász
  • 1 ek só
  • 3,75 dl víz
  • 525 gramm BL80 kenyérliszt
  • 6 dkg lecsepegtetett darabolt olívabogyó
  • 6 dkg apróra kockázott ízéletesebb keménysajt
  • 1 ek sikér (elhagyható)

Az alapanyagokat dagasztógéppel 4-es fokozaton 5 perc alatt összedolgozzuk. Ezt követően 2 órát pihentetjük lefedve úgy, hogy fél óránként átgyúrjuk. Innen mehet a szakajtóba, ott hagyjuk megkelni, ez nekem 3 óra kelesztés volt, van amikor több is kell, ez függ a liszttől, a kovásztól és a hőmérséklettől egyaránt, tehát érdemes közben ráfigyelni, mert volt már 6 óra hosszú kelesztésem is.

A sütőt 250 fokra előmelegítjük, ha van sütőkővünk, akkor azt berakjuk a sütőbe (én azon sütöttem) és a sütő aljába megy egy tepsi, hogy az is fel tudjon melegedni. Amikor a tészta megkelt a sütő már meleg, akkor a tepsi aljába öntünk kb 2 dl vizet, ez gőzt csinál és segít a tésztának megemelkedni, tehát csak hideg víz a jó, mert a meleggel érintkezve azonnal gőz képződik. Betesszük a kenyeret, megmetszük, hogy ne repedjen ki sütés közben és elindítjuk a sütést. A hőfokot ilyenkor 220 fokre visszavesszük, hőlégkeverésen 30-35 perc a sütés. A végén hagyjuk kihűlni és fogyasztható

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Házi pékség