2025. okt 17.

Temesvári sertéstokány

írta: Petőcz Ferenc
Temesvári sertéstokány

557606685_10224202538930114_7402556323977489951_n.jpg

A tokányok kedvenceink között vannak, mint oly sok más étel. Viszont ezt a tokányt valahogy nem ismertem. Munkámról itt nem igazán írhatok, de el tudom mondani része az egyes közétkeztetési feladatok ellenőrzése. Nos, ezt az ételt is így láttam meg, éppen ezt szolgálták fel. Nyilván közüzemi körülmények közt, így utána néztem a receptnek és el kellett készítenem. Nem csalódtam, sőt jobb is, mint amit a munkahelyen láttam. De ez szerintem nem is lehetett kérdés Fogadjátok tőlünk is szeretettel.

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 1 ek őrölt kömény
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 közepes db paradicsom
  • 1 közepes db kápia
  • 0.5 db hegyes erős paprika
  • 500 g karaj vagy sertésszűz
  • 1 ek zsír
  • 300 g tejföl
  • 2 púpozott ek keményítő
  • 200 g zöldbab

 

  • A felkockázott szalonnát egy kevés zsíron zsírjára pirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és üvegesre pároljuk.
    Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a finomra vágott paprikákat és paradicsomot. Felöntjük egy kevés vízzel és lefedve kb. 6-7 percig dinszteljük.Ezután a csíkokra vágott sertést is hozzáadjuk, és felöntjük kb. egy deci vízzel. Lefedve szinte puhára pároljuk. Beletesszük a friss zöldbabot, és még egy pár percig főzzük.Miután a hús és a bab is készre puhultak, behabarjuk a keményítővel elkevert tejföllel. Tésztás körettel tálaljuk.

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak