Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2019. júl 11.

karajszeletek krémsajtos párolt tökkel

írta: Szabó András 80
karajszeletek krémsajtos párolt tökkel

dsc02916.JPG

Most hogy ezerrel tombol a nyár, nem szeretünk sokat a konyhában tartózkodni, de mégis húsos-zöldséges ételre nyányunk. Erre tökétetes ez a recept, kb. fél óra alatt remek ételt szolgálhatunk fel szeretteinknek. Tökből  nem csak főzeléket, levest vagy fasírtot lehet készíteni, íme egy tipp. Grillételek kísérője is lehet, de önmagánan is finom, akár frissiben, akár behűtve fogyasztjuk. Ha zsenge tökből, vagy cukkiniből készítjük akkor nem kell se meghámozni, se kimagozni.

Hozzávalók: 1 nagyobb tök, 20 dkg krémsajt, 1 zellergumó a zöldjével együtt, 2 vöröshagyma, zsiraék, só, bors ízlés szerint, fejenkét 2 szelet sertéskaraj.

Elkészítés: A zellerzöldet alposan megmossuk, lecsöpögtetjük, gumóját megpucoljuk, és ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. júl 10.

Kovászos uborkás csirkeraguleves

írta: Petőcz Ferenc
Kovászos uborkás csirkeraguleves

dsc02958.JPG

Blogunkon található már egy kovászos uborkás leves, de szerintem nem ehet megunni, így ezt készítettemmost kicsit átalakítva az előző receptet, így merőben más is lett.

1 nagy fej vöröshagymát felkockázunk apróra, hozzá adunk 4 gerezd reszelt fokhagymát és zsíron megpároljuk. Amikor már üvegesre pároltuk, hozzá adunk pár darab darabolt csirkeszárnyat, amelyet frissen őrölt borssal ízesítünk, picit pároljuk így a húst, majd erre kerül 2 ek házi Erős Pista. Felöntjük 2-3 dl vizzel, majd lefedve hagyjuk párolni a húst. Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadunk 3 sárgarépát karikázva és felöntjük kb 1,5 liter vizzel. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk lefedve puhára főzzük a benne lévő dolgokat. Ekkor kerül bele 2 kovácszos ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. júl 02.

Egyszerű leves 4 főre házi cappelletivel

írta: Petőcz Ferenc
Egyszerű leves 4 főre házi cappelletivel

dsc02928.JPG

Néha a gyors és egyszerű kevés összetevős ételek a legjobbak, szerintünk ez is ilyen. A legtöbb munka betéttel volt a cappelletivel. De ebben a melegben néha jobban esik egy könnyed leves, mint egy nehéz húsos étel.

A cappelletihez a tészta: 2 tojás 1 cnagyobb csipet sót, 22 dkg BL 55 finom lisztet 6 ek vizet, 8 dkg durum tészta lisztet összedölgozunk egyneművé és 30 percre hűtőbe félretesszük.

dsc02923.JPG

Közben 3-4 dkg házi füstölt szaonnát apró kockára vágunk egy nagy fej vöröshagymával és az egészet üvegesre pároljuk, ehhez adunk házi túrót, sózzuk, borsozzuk. Ha több lesz a mennyiség,mint amennyi kell a töltelékből, akor sincs gond, mert a tésztánk is több, így másnap kettő főre elegendő túrós tészta lesz belőle.

dsc02920.JPG

...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta

2019. júl 02.

Citromfű szörp 1.

írta: Petőcz Ferenc
Citromfű szörp 1.

dsc02912.JPG

Kétféle citromfű szörpöt készítettünk, a kép ugyanaz lesz, tekintve, hogy összekevertük az üvegeket. Bár itt látszik, hogy az enyém a világosabb, a másikat András készítette, így a receptját Ő is fogja megosztani. Egyébként ez a módszer roppant egyszerű és nagyon jó mentaszörpnek, levendula szörpnek, az ízek pedig tökéletesek, nem bolti, igazi házi minőség.

3 liter vizet felforraltam, ehhez 3 kg cukor került bele. Amikor a cukor elolvadt és forr a lé, akkor hozzá adunk 9 tk citromsavat. Ezzel is főzzük 1-2 percet, majd hozzá kerül 15 bögre citromfű levél. Időnként keverve lefedve hagyjuk kihűlni és egy napig így pihenni. Másnap leszűrjük és csirátlanított üvegekbe töltjük. 

Egészségetekre!

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. júl 02.

Zöld saláta sült hallal

írta: Petőcz Ferenc
Zöld saláta sült hallal

dsc02922.JPG

A most következő salátát már nagyon rég készítem és csak zöld salátának hívom az alapanyagai uán. Most sült hallal készült, de íme a recept.

Egy nagy pohár joghurtot elkeverünk egy tk sóval, frissen őrölt borssalha valaki szereti, akor 1 gerezd reszel fokhagymával, néhány aprított friss mentalevéllel (lehet szárított is az ételbe, akkor 1 tk). 

1-2 zöldpaprikát felkockázunk. 20 dkg cukkinit felkockázunk blansírozzuk, lehűtjük,ugyanezt tesszük 20 dkg zöldhüvelyű zöldbabbal, hogy a zöldségek megfőjenek, de roppanósak maradjanak. 

Az összes alapanyagot összekeverjük é slegalább egy éjszakára félre tesszük pihenni.

dsc02918.JPG

Szardiníákat besózunk, majd borsozunk, reszelt fokhagymával bekenjük.,olívaolajjal is locsoljuk. ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. jún 23.

Húsnyárs Feri módra fűszeres burgonyával

írta: Petőcz Ferenc
Húsnyárs Feri módra fűszeres burgonyával

dsc02892.JPG

Nem volt érkezésünk olyan helyre menni, hogy a füstős konyhát gyakorljuk, így itthon a városi rengetegben kellett valami grilleset készíteni. Rögtönzés mellet nagyszerű étel kerekedett.

dsc02889.JPG

Egy mozsárban sót, borsot, nem erős chili pelyhet, koriandermagot összetörtem. Ezzel szórtam be a darabolt lapockát, később olívaolajjal is hempergettem. Daraoltam erős paprikát, koktél paradicsomot, hagymkat, füstölt kolbászt, grillsajtot.  Ezeket nyársra húztam. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra.

dsc02890.JPG

A krumplihoz őrölt római köményt, kevéske oregánót, őrölt borsot, sót és őrölt koriender magot összekevertem, majd olívaolajjal elkevertem. (Új burgonyából készült). A krumplit a fűszeres alappal összekevertem és a hússal ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak

2019. jún 23.

Rusztikus kövön sütőtt pizza

írta: Petőcz Ferenc
Rusztikus kövön sütőtt pizza

dsc02854.JPG

Mindig szerettem volna egy sütőkövet, amelyen lehet kenyeret, pizzát készíteni, mert azt mondják, hogy finomabb a kenyér kérge és a pizza tésztája is. Kenyeret ugyan még nem készítettem vele, de rusztikus és isteni pizzát igen. Most kettő feltéttel kaptok receptet, egyrészt nem drága, gyors és olcsóbb, mint az éttermi, arról nem beszélve finomabb is és tudjuk miből készült.

dsc02851.JPG

50dkg lisztet 3 dl vizzel, 2,5 dkg friss elmorzsolt élesztővel egy kávéskanál cukorral 1 teáskanl sóval eldolgozunk, majd hagyjuk kelni a tésztát 45 percet, ameddig a duplájára kel. Ezalatt az idő alatt a sütőkövet a sütőben előmelegítjük 170 fokra.

dsc02847.JPG

dsc02848.JPG

Előkészítjük a feltétre szánt dolgokat, virsli, hagyma, szalonna sajt...stb.

A tésztát 4 ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak

2019. jún 19.

Medvehagymás pestós házi croissant

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymás pestós házi croissant

dsc02855.JPG

Korábban egy alkalommal készítettem házi tésztából croissant, receptje itt van az oldalon, tökéletes állagú lett és ízű csokis. Ez mst másik tésztából készült kapkodós, ízre tökéletes, formára kevésbé és oly gyorsan fogyott el, hogy idő sem volt tálalt képet készíteni.

Tészta:

2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben 22,5 dkg vajat/margarint sütőpapír közt nyújtófával téglalappá formázunk. Hűtőbe tesszük annyira időre, ameddig a tészta pihen.

A pihentetés után az élesztős ...

Tovább Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek Egészség vega és tészta

2019. jún 12.

Bihari kaszás leves

írta: Petőcz Ferenc
Bihari kaszás leves

dsc02875.JPG

Megindult a bogrács szezon, mi pedig keressük a recepteket. Most ez akadt horogra. Nem tudom eredeti vagy sem, de azt igérem egyszerű, gyors és finom.

10 dkg szalonnát kockázva zsírjára pirítunk bográcsban. Ezt követően hozzáadunk 2 fej kockázott hagymát, 5 gerezd reszelt fokhagymát. Amikor a hagyma is megpárolódott akkor kerül bele 50 dkg savanyú káposzta és erre a pirospaprika 2-3 babérlevél, frissen őrölt bors és só(ebből kevés a szalonna és a káposzat miatt). Felöntjük 2 liter vizzel és puhára főzzük a káposztát. Az elfőtt levet időnként pótoljuk. Amikor a káposzta puha tarhonyát teszünk bele kb 10 dkg kell bele. Ha a tarhonya is megpuhult debreceni és házi kobászt is belefőzünk és a végén kapros tejfölös lisztes ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája

2019. jún 12.

Drakula cékla salátája

írta: Petőcz Ferenc
Drakula cékla salátája

dsc02790.JPG

40 dkg célkát megfőzünk, majd kihűtjük és kockázzuk. A saláta öntetet ameddig a célka fő szintén összekeverjük. 1 kezeletlen citrom reszelt héját elkeverjük egy citrom levével, fél dl  olívaolajjal, frissen őrölt borssal.

10 dg diót nagyobb darabokra törünk. Egy salátástálba helyezzük a célka mosott levelét, ha van rukolánk, akkor azt is tegyünk bele, a kockázott céklát, 10 dkg kockázott feta sajtot, a diót és az öntettel elkeverjük. 

Tálaláskor ecetes tormát is adunk hozzá, de tálalás előtt érdemesvárni 1-2 órát, ameddig az ízek érnek.

Tovább Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta Román/erdélyi