Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2018. dec 13.

Paella

írta: Petőcz Ferenc
Paella

Elkészítés: 45 perc, könnyű (4 adag)

dsc02141.JPG

Egy klasszikus spanyol fogás a paella, több változat is található oldalunkon, ennek ellenére el kell mondanom, hogy nem jártam soha spanyol földön így nem is kóstoltam eredetit. A receptet a kagyló és a mdiában látott receptek ihlették, ennek ellenére egy isteni fogás sikeredett belőle.

1 nagyobb fej vöröshagymát félholdra vágunk és elkedzünk lepárolni kevés olívaolajon, ehhez adunk 4 db ízekre végott csirkeszárnyat. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk 3 gerezd reszelt fokhagymár, majd 1 tk fütölt pirospaprikával ízesítjük, aláöntünk 1 dl száraz fehérbort. Ekkor kerül bele a zöldség is így pároljuk picit (sárgarépa, gyökér). Amikor a húsunk kezd puhulni és azöldség is, akkor belekerül 50 dkg fekete kagyló és kb 15-20 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

Spanyol Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. dec 11.

Tejszínes-citromos fekete kagyló leves

írta: Petőcz Ferenc
Tejszínes-citromos fekete kagyló leves

dsc02143.JPG

Karácsony idején is lehet mediterrán életérzés otthonunkban. Az egyik üzletlánc jelenleg 999 Ft/kg áron árulja a fekete kagylót, de máskor is beszerezhető igencsak jó áron. Ünnepi levesnek jöjjön e recept.

1 nagyobb fej kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megpárolunk, hozzáadunk 3 gerezd reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és ekkor kerül bele 1 dl száraz fehér bor.

Felöntjük 1 liter vízzel és 2 leveskockát adunk hozzá, amikor felforrt, belekerül 1 póréhagyma karikákra vágva, majd kb 60 dkg fekete kagyló. Amikor a kagylóink kinyíltak tejszínnel citromnak levével sűrítjük. A ki nem nyílt kagylókat ki kell dobni, azok rosszak, a többi isteni.

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak

2018. dec 10.

Fehér csokis fűszeres narancs likőr

írta: Petőcz Ferenc
Fehér csokis fűszeres narancs likőr

dsc02145.JPG

Lassan itt a karácsony. Mindenki készít valami finom ételt, de a sokan készítünk italokat is. A most következő recept egy olyan kísérő ital lesz, amelyet bármikor felszolgálhatunk. Mivel az ital nálunk éppen az érés fázisában van, így a kész termékről készült képek majd később kerülnek fel, most csak fázis fotó van, de nem késő elkészíteni.

Egy nagy befőttes üvegbe behelyezünk 1 nagyobb darabolt narancsot, ehhez adunk egy vanília rudat, amelyet félbevágunk, a magokat kikaparjuk, és a magokat is a gyümölcsöz adjuk valamint kardamom magot, fahéjrudat, csillagánizst, szegfűszeget, szegfűborsot..

Felöntjük 7 dl fehér rummal és a befőttes üvegre a tető alá rakunk celofánt, hogy el ne párologjon. Összerázzuk és sötét ...

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk

2018. dec 07.

Magos mustár

írta: Petőcz Ferenc
Magos mustár

Elkészítés: könnyű

dsc02138.JPG

4 dl 6 %-os tárkonyecetet keverjünk 2 dl 100%-os almalével és adjunk hozzá 14 dkg fehér és 6 dkg fekete mustármagot. Az egészet tegyük félre kettő napra, kb ennyi idő kell ahhoz, hogy a mustármag megszívja magát folyadékkal. Ezt követően szedjük ki a mustármag 1/3-t, az ecetes lé 1/3-t öntsük le és adjunk a léhez hozzá 4 ek mézet, 1 mokkáskanál őrölt római köményt, 1 tk őrölt koriandert, 1 tk kurkumát (ez a színének kell), 3 ek, ecetes tormát.  Vegyük elő a rúdmixert és pürésítsük addig az egészet, amíg mustár állagú lesz, ez kb 5 perc, nem baj ha kicsit leves az egész, ehhez adjuk vissza a magokat és keverük el, rakjuk üvegbe, hűtőbe és 2-3 hónapot eláll. Az igazi állagot már 2-3 nap után felveszi, mert a mag és az ...

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk

2018. dec 04.

Rántott sertésláb

írta: Petőcz Ferenc
Rántott sertésláb

dsc02136.JPG

Eljött az év utolsó hónapja, amely a nagyszerű lakomák időszaka. Sok étel található már blogunkon, amely egy-egy ünnepi fogás része lehet. Most a szilveszteri ételekhez próbálunk tippet adni. Ez különösen fontos, hogy megfelelően étkezzünk, mert ilyenkor az italfogyasztás is keményen meg tudja borítani az emberi testet. Ez a nem túl diétás időszak még kevésbé diétás receptje, de egyben segít nekünk abban, hogy mértéktartó italfogyasztás mellett ne legyenek felejthetetlen élményeink. Egyben megmutatja, hogy egyes alapanyagokból, jelen esetben sertéslábból (köröm) nem csak kocsonya, és körömpörkölt készíthető

5 db sertéskörmöt puhára főzünk sós, fűszeres (vöröshagyma, fokhagyma, bors, köménymag) lében. Addig ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2018. nov 28.

Kókuszos csirke

írta: Szabó András 80
Kókuszos csirke

dsc01895.JPG

Ezt az ételt a párom születésnapjára készítettem. Érdemes kipróbálni, hiszen a kókusz íze nem tolakszik, hanem csak kiegészítője az ételnek. E recept félszáraz fehér borral készült, véletlenül se cseréljük le félédesre, még ha kicsit többet is kell a borpultnál időznünk, 2 üveggel veszünk, az egyiket jól hűtsük is be, evvel fogjuk az ételt kínálni. A mazsolát lehetőleg az előző este áztassuk be a tejbe, de akkor sincs semmi baj, ha az étel készítésénél tesszük meg, de ilyenkor langyos tejbe tegyük. Egész csirkéből is elkészíthetjük, de akkor a súlya kb. 1,5 kg legyen.4 főre készült a recept.

Hozzávalók: 8 nagyobb csirke felső comb, 10 dkg vaj, 1 dl. félszáraz fehérbor,fél citrom reszelt héja és leve, 5 dkg ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2018. nov 28.

Osso buco gazdagon

írta: Petőcz Ferenc
Osso buco gazdagon

dsc01897.JPG

 

Egy tipikusan olasz étel a lyukas csontot jelenti, amelyről lefő a hús. Nekem nem volt ilyen marhahúsom és így nem volt csont, de mégis nagyszerű étel lett. De egy személyes vonatkozást erről az ételről megosztanék veletek. 2005-ben nem sok fogalmam volt a hosszú ideig tartó főzésről,mert mitől is lett volna itthon. Páromtól kaptam egy Stahl Judit szakácskönyvet. Abban volt benne egy osso buco recept, amelynél 12 órát kell sütőben főzni az ételt. Értetlen álltam előtte és gondoltam elírás. Volt egy dedikálás a Nyugati téri Alexandrában, ahol megkérdeztem Stahl Judittól, hogy ez nem nyomdai hiba? Vérig sértődött, kaptam egy e-mail címet tőle, kérte, ha elkészítem írjam meg neki, különben is jó a könyve. Nos, megírtam ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája

2018. nov 28.

Málnás-csokoládé krémlikőr

írta: Petőcz Ferenc
Málnás-csokoládé krémlikőr

Lassan itt a karácsony. Mindenki készít valami finom ételt, de a sokan készítünk italokat is. A most következő recept egy olyan kísérő ital lesz, amelyet bármikor felszolgálhatunk. Mivel az ital nálunk éppen az érés fázisában van, így a kész termékről készült képek majd később kerülnek fel, most csak fázis fotó van, de nem késő elkészíteni.

dsc02124.JPG

Egy nagy befőttes üvegbe behelyezünk 25 dkg málnát, ehhez adunk egy vanília rudat, amelyet félbevágunk, a magokat kikaparjuk, és a magokat is a gyümölcsöz adjuk.

Felöntjük 7 dl barna rummal és a befőttes üvegre a tető alá rakunk celofánt, hogy el ne párologjon. Összerázzuk és sötét helyre tesszük, lehetőleg egy szekrény mélyére 3 hétre.

dsc02125.JPG

A 3 hét letelte után ...

Tovább Szólj hozzá

Tartósítunk Sós és édes szenvedélyek

2018. nov 28.

Erdei gombás tokány hajdina körettel

írta: Petőcz Ferenc
Erdei gombás tokány hajdina körettel

Elkészítés: 45 perc, könnyű, 6 adag

dsc02131.JPG

Hosszú nyarunk volt és igazából az ősz az, ami kimaradt. Így miután ezekben a napokban lassan télbe hajlik minden, egy kis rövidke ősz is akadt és van végre csapadék, ami nagyon fontos a hosszú szárazság után. Beindult az összes őszi gomba, mi is arattunk belőle. Itt most 3 fél gombából készült tokány készült reform körettel.

50 dkg erdei gombát, felkockázunk, Ez itt vegyesen mezei csiperke, csoportos álpereszke és szemcsésnyelű fenyő tinóru.

dsc02129.JPG

5 dkg füstölt szalonnát felkockázunk apróra, majd zsírjára lepirítjuk, ehhez adunk 1 nagy fej kockázott vöröshagymát, 3 gerezd reszelt fokhagymát 1 paradicsomot és 1 paprikát darabolva és ezt is fedő alatt picit sózva összepároljuk. Amikor a zöldségek kész vannak, kerül bele 50 ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta

2018. nov 14.

Gnocchi spenótos mártásban 4 adag

írta: Petőcz Ferenc
Gnocchi spenótos mártásban 4 adag

Elkészítés: 45 perc, könnyű

dsc02060.JPG

Egy autentikus recept, mert a bolti van csak formázva, mindez tartósítószermentesen. Szeretjük így, másként, más mártással is, de most ez készült.

Gnocchi (ejtsd: nyokki): 75 fkg burgányt sós vízben megfőzünk, majd amikor megpuhult, levét leöntjük és összetörjük krumplinyomóval. Hagyjuk kihűlni. Ezt követően 1 tojást és 15-20 dkg közöttilisztet adunk hozzá, hogy lágy, de jól formázható legyen a tészta. A gyúrást megelőzően kevés sóval, frissen reszelt szerecsendióval ízestjük és összegyúrjuk, majd újjnyi vastag rudakat formázun, amelyet feldarabolunk. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk a darabokat, amikor feljön a tetejére már jó is, mert ekkor a forró mártásba kerül és még ott is fő egy picit. Puha finom gnocchit ...

Tovább Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta