Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2019. jan 18.

Grillezett kápiás vörösbab főzelék 4 adag

írta: Petőcz Ferenc
Grillezett kápiás vörösbab főzelék 4 adag

dsc02225.JPG

Erről az ételről igazi tálalt képem nincs, csak munkahelyre csomagolt, de szerintem ez nem ront az étel minőségén, így szívesen ajánlom figyelmetekbe.

60 dkg vörösbabot 2 nappal főzés előtt beáztatunk. A főzés napján a bab másfélszeresének megfelelő mennyiségű vízbe felrakjuk főni a babot ez kb 1,5 óra latt puhul meg, sózzuk és frissen őrölt borssal ízesítjük, hozzárakunk 1 fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Ezalatt az idő alatt a sütőnk grill funkcióján vagy csak simán hőlégkeverésen feketére sütünk 8 db kápiát (jelenleg ez a legfrissebb és a legmagasabb C vitamin forrás). Amikor a paprika megsült, hagyjuk pihenni és amikor picit hűlt simán lejön a héja és cak a hús marad. A babunk megpuhulását követően a ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. jan 16.

Erdei gombás veseragu vörös borban főve

írta: Petőcz Ferenc
Erdei gombás veseragu vörös borban főve

vese.jpg

Új év, új ételek lehetne ez a mottó, de csak annyi történt, tele a fagyasztó és megnéztük mit ehetnénk belőle. Amittaláltunk újragondoltam és elkészítettem, mellesleg nem mellékes, hogy szeretjük a belsőségeket is. Így egy egyszerű és egyben nagyszerű étel kerekedett néhány alapanyagból.

5 dkg házi szalonnát felkockáztam, zsírjára sütöttem, majd hozzá adtam egy nagy fej vöröshagymát kockázva, később 4 gerezd reszelt fokhagymát. Megpároltam, majd ehhez adtam 6 dkg kockázott, tisztított vesét, 50 dkg kockázott lapockát és addig pároltam sózva, borsozva, ameddig a hús kezdett fehéredni. Ekkor hozzáadtam 30 dkg gyűrűs tuskógombát, 1 ek pirospaprikát, 15 dkg kockázott házi füstölt csülköt és felöntöttem annyi száraz ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Szabadban láttuk főztük

2019. jan 09.

Citromos-tárkonyos burgonyafőzelék

írta: Petőcz Ferenc
Citromos-tárkonyos burgonyafőzelék

dsc02223.JPG

Gondolom sokan vagyunk, akik elteltünk az ünnepi lakomák ízeivel a nehezebb ételekkel. Ideje könnyebben étkezni de mégis valami újat enni. Ez most sikerült szerintem ezzel a főzelékkel.

Felpucolás után 1,25 kg krumpliból készült. Ezt felkockáztam és hozzá daraboltam 7 ág szárzellert is. Egy lábasba helyeztem, sóztam, borsoztam és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Puhára főztem az alapanyagokat. Ezt követően a főzelék alaplé felét egy mixerbe öntöttem át, hozzáadtam a főtt krumpli negyedét, 3 dl tejfölt, 1 citrom levét 2 ek tárkonyecetet, 1 ek szárított tárkonyt és összeturmixoltam. Ezzel a mixxel sűrítettem  a főzelékem és újra forraltam, majd fasírttal tálaltam. 

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. jan 09.

Aranyló nyúlhúsleves

írta: Petőcz Ferenc
Aranyló nyúlhúsleves

dsc02212.JPG

Tavaly novemberben vettem ég kettő házi nyulat a kolléganőmtől, ők tenyésztik és szerencsére nem tápos nyuszik, hanem igazi züldségen élnek. Készítettem már belőle a blogon látható tagine-t vagy éppen a karácsonyi vacsorára készült erdei gombás ragut. A gerincét és a belsőségeket (vese, máj, szív, tüdő) külön raktam, hogy készüljön egy finom leves. Elsőre mondom semmi extra, de mégis nagyszerű. A húst feltesszük főni( a belsőségek kivételével), majd amikor felforrt takarékra vesszük a levest és lehabozzuk.Hozzáadtam egy füstölt csülől csontját, amely jó alapízt ad. Ekkor kerül bele egy nagyobb teadióban babérlevél, egész köménymag, vegyes bors, szegfűbors (4-5 szem), görög széna levél. A leveshez kevés őrölt ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak

2019. jan 06.

Indiai ananászos csirke curry (4 adag)

írta: Petőcz Ferenc
Indiai ananászos csirke curry (4 adag)

dsc02199.JPG

Ez egy örök kedvenc, közel 30 éve ismerem, készítem, ennek ellenére az elmúlt pár évben feledésbe merült. Most sok helyen lehet friss ananászt venni, így páromat leptem meg az egyik este vacsorára ezzel az étellel. Előnye a gyors, könnyű elkészítés.

1 ananászt megpucolunk, darabolunk ( konzervből is jó az étel). Az ananász kockákat kizsírozott edénybe teszem, autentikus recept szerint vajjal kell kikenni. Az ananászhoz került még 70 dkg kockázott csirkecombb filé (lehet mellből és pulykából is készíteni). Egy fej vöröshagymát is hozzá kockáztam és sóztam, borsoztam és 1 ek curryvel ízesítettem, hozzáadtam 20 dkg rizst.

dsc02196.JPG

Az egészet összekevertem. Majd egy kókustej konzervet elkevertem anny vízzel, hogy összesen 7 dl ...

Tovább Szólj hozzá

indiai Nemzetek konyhája Húsok és halak

2019. jan 04.

Fahéjas-narancsos darálós keksz

írta: Petőcz Ferenc
Fahéjas-narancsos darálós keksz

dsc02187.JPG

A darálós keksz gyermekkorunk íze, mégis meglepve tapasztalom, hogy amostani fiatalok nem is ismerik. Mi rendszeresen készítjük, ez is része a karácsonyank a hagyományos ízeken kívül szoktam kókuszosan készíteni, de akarácsonyi illatokat ízeket is illik dobozba zárni. Igaz az ünnepek előtt kellett volna feltölteni, de az ünnepekre kszült a családé volt a főszerep, de ez gondolom bocsánatos bűn. De ajánlom ebben a formábanis bárkinek. 

Tehát a recept: 70 dkg finom liszt, 20 dkg zsír, 30 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 1 cs vanillincukor,3 db tojás,csipet só, 1 tk fahéj, 1 narancs reszelt héja, 1 narancs facsart leve, 1 ek sütőrum vagy rum aroma.

Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tessük egy órára. Ezt ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

2019. jan 04.

Nutellás bejgli

írta: Petőcz Ferenc
Nutellás bejgli

dsc02180.JPG

A bejgli nemzetünkben hagyományosan karácsonyra készül. Többnyire diós, mákos esetleg gesztenyés töltelékkel. Néha nemzeti módra zsíros-paprikás változat is létezik. Mi Széesfehérváron a karácsonyi vásárban találkoztunk a nutellás verzióval.  Mi még sosem készítettünk bejglit, így úgy döntöttünk, ez kerül a karácsonyi, szilveszteri asztalra. Ezrt nem lett túl szép, de büszkén mondhatom ilyen jól sikerült bejgli tésztát még nem ettem, tehát kis átalakítással máskor is készül fog.

75 dkg lisztet 37,5 dkg vajjal, 3 toással, 7,5 dkgcukorral, 3 dkg friss élesztővel, 2 dl tejjel egy csipet sóval összegyúrunk. Majd letakarva 2 órán át kelesztjük. Ezt követően én 3 cipót csináltam, de egy normál bejglihez 6 részre ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Német Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek

2019. jan 02.

Kaviárral, kapribogyóval töltött tojás

írta: Petőcz Ferenc
Kaviárral, kapribogyóval töltött tojás

dsc02184.JPG

Egyszerűen gyors, kicsit másképp és újjá varázsolja a régit. Kb. ennyi, ami elmondható erről a gyors készítésű ételről.

6 db tojást keményre főzünk. Majd amikor kihűlt félbe váguk a tojáskat a sárgákat kiszedjük. A sárgákat 3-4 ek fekete kaviárral kevés sóval és 3-4 ek mustárral elkeverem és vissza töltöm. Ezt követően a tetejére kapribogyót teszek. Hagyom érni hűtőben 2-3 órát. Jó vendégváró faalt.

Jó étvágyat.

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. dec 28.

Halászlé

írta: Petőcz Ferenc
Halászlé

dsc02170.JPG

Horgász vagyok és a halászlé az egyik étel, amelyet bármikor megennék, sokszor készítem is és ennek ellenére mégsem került még a blogra fel. Most jöjjön az, ahogy én szeretem készíteni.

Első a tűzrakás, egy bogrács és persze a halak. Én jó házi szalonnát le szoktam pirítani, majd a pörcöket kivenni. Ebbe kerül a nagyobb darabokra vágott vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, amelyet picit párolok. Utána ráraktam 1,5 kg halat vegyesen pontygerinc, fej, törpeharcsákat, harcsa gerincet, kezsegeket, bodorkákat, 1 paradicsomot, 1 paprikát darabolva és 4-5 ek házi pirospaprikát, felöntöttem kicsiel több vízzel, mint amennyi ellepi és 1 órát főztem úgy, hogy folyamatosan lobogjon, néha utána öntöttem az elpárolgó lének. Került ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak