Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2018. aug 18.

Túrós csusza teljes kiőrlésű házi tésztából

írta: Petőcz Ferenc
Túrós csusza teljes kiőrlésű házi tésztából

Elkészítés: 60 perc, könnyű ( 3 adag)

dsc01190.JPG

Ezt az ételt mindenki el tudja készíteni, szerintem mindenki szereti. ki így, ki szalonna helyett cukorral, így nem is ezek az érdekességek hanem, házi teljes kiőrlésű tésztából készült.

A tésztához: 8 dkg durum tésztaliszt, 11 dkg sötét rozsliszt, 11 dkg bl 55 liszt, 1 tk só, 2 tojás és kb 4-5 ek víz. Ezt a keveréket összegyúrjuk, majd egy zacskóba hűtőbe tesszük, ekkor ne aggódjon senki, hogy úgy néz ki a tészta, mint ami szétesik a zacskó megteszi a hatását, a liszt teljesen felfogja venni a folyadékot és jól formázható lesz. Hűtőben pihentetjük a tésztánkat 45 percet. Eközben a házi szalonnánkat kockázzuk, lepirítjuk, a pörcök fogják adni a finom ízeket.

dsc01189.JPG

Tésztánkat kézi tésztakészítővel a legvékonyabbra ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2018. aug 18.

Baklava

írta: Petőcz Ferenc
Baklava

Elkészítés: 30 perc, könnyű

dsc01188.JPG

A baklavát szeretnék a görögök magukénak és sok más balkáni nemzet is. De a valóságban ez török, arab édesség. A  ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota  birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán  15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el. Innen ered a neve. 

Ez a recept nyilván nem igazi baklava, ennek több oka is van. 1. nem találtam igazit, pedig mindenféle recept van az interneten. 2 A talált receptekből egy újabbat raktam össze, így nem lesz ehetetlen édes, viszont kollégáim szerint így is nagyon finom volt, mert könnyen illant.

Egy jénai tálat olvasztott vajjal kenjünk ki, a recepthez kb-10-15 dkg vaj kell.

dsc01183.JPG

...

Tovább Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája

2018. aug 10.

Mogyorós csirke (Gong Bao csirke)

írta: Petőcz Ferenc
Mogyorós csirke (Gong Bao csirke)

Elkészítés: 30 perc, könnyű ( 4 adag)

dsc01169.JPG

A kínai ételeket sokan szeretjük, de az elkészítésük többnyire ismeretlen. Itt lesz ismert étel számotokra, elkészíteni egyszerű, de aprólékos munka,mégis megéri. A mosogatást meg hagyjuk a végén másra.

1 tojásfehérjét felverünk kemény habbá, majd belemasszírozzuk 60 dkg kockázott csirkemellbe, erre azért van szükségünk, hogy sütés után kívül roppanós, belül finom puha kéreg keletkezzen a húsunkon. A kínai ételekben mindig puha a hús, így ezt az állagot is szeretnénk elérni úgy, hogy ne legyen száraz a csirkemell. Ehhez csak annyit kell tenni,hogy a tojásos masszírozás után 2 ek keményítőbe beforgatjuk a húst és félre tesszük 20-25 percre hűtőbe. 

dsc01167.JPG

10 dkg sós mogyorót zsiradék nélküli serpenyőben ...

Tovább Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta

2018. aug 07.

Humusz

írta: Petőcz Ferenc
Humusz

Elkészítés: könnyű

dsc01158.JPG

A humusz az arab világ egyik kedvenc étele, általában pitával fogyasztják sok-sok olívaolajjal, fűszerekkel. Mi is fogunk chiliset, spenótosat készíteni, de ez most az alaprecept, amelyet rendszeresen készítünk. 

dsc01156.JPG

Az elmúlt napokban paellat készítettünk, és a bontott csicseriborsót nem szerettük volna, ha kárba megy. Így maradt 23 dkg csicseriborsó konzerv. De készíthetjük úgy is, hogy 10 dkg száraz csicseriborsót beáztatunk 1 napra, majd addig főzzük, ameddig megpuhul. Ilyenkor viszont még egyesével ki kell nyomkodnunk a borsó szemeket,ha teljesen homogén krémet szeretnénk. Nos, vannak receptek, amelybe mi főzzük a csicseriborsót, de ehhez jó a konzerv.

Tehát maradjunk annál, hogy adott 23 dkg csicseriborsó, ehhez adunk 1-1,5 ...

Tovább Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta

2018. aug 05.

Fetás-szurokfüves pástétom

írta: Petőcz Ferenc
Fetás-szurokfüves pástétom

Elkészítés: egyszerű, gyors

dsc01155.JPG

Az itthoni tartalékok elhasználása következik. Görögországból hoztunk 1,5 kg fetát, hoztunk oregánót (magyar népies nevén:szurokfüvet), a kérdés volt, most mit kezdjünk vele. Ma ebédre ez jött ki belőle.

Pástétom:

65 dkg lapockát ledaráltam apró lyukú darálón 6 gerezd fokhagymával, 2 fej vöröshagymával és 15 dkg fetával. Ehhez adtam kevés sót, 1 ek szárított oregánót, 1 tojást, kevés őrölt borsot és köményt. Összegyúrtam és formába téve kisütöttem az oregánós krumplival együtt. Friss kovászos uborkával nagyon finom lett. 

dsc01154.JPGdsc01153.JPG

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2018. aug 05.

Paella 2

írta: Petőcz Ferenc
Paella 2

Elkészítés könnyű

dsc01130.JPG

Volt már paella az oldalunkon, most egy másik verzió is ide kerül. Szerencsére ez az étel az összetevőivel jól variálható. Miért került most ez az asztalra, jöhet a kérdés. A válasz egyszerű. szombat délelőtt volt, hatalmas kánikula, magas pára, estére pedig éjszakai futóversenyre készültünk. Jobb volt hűsölni és így készülni az estére, másrészt görög országból hoztunk haza fagyasztott kagylót, amit el kell használni és minden volt itthon, ami ehhez az ételhez kell. Így készült most e spanyol finomság, kiadós lett.

dsc01128.JPG

2 fej kockázott vöröshagymát megpárolunk kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a fagyasztott kagylót, így a levéből bele kerül egy kevéske az Égei-tengerből, kell is bele. Sózzuk és hozzáadunk frissen ...

Tovább Szólj hozzá

Spanyol Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. aug 05.

Ciprusi sertés falatok

írta: Petőcz Ferenc
Ciprusi sertés falatok

Elkészítés könnyű

c1_3.jpg

Ez az étel régen készült, de a blogunkon még nem szerepelt. Így ideje feltölteni ezeket  a képeket is különösképpen azért, mert a hétvégi menünk elég nemzetközire sikerült és a mediterrán világ jött a konyhánkba, ez is készült most.

c3_3.jpg

Egy   ciprusi  étek, amely görög földön török jegyeket hordoz:
0,75 dkg pulyka apróhús
6 gerezd fokhagyma reszelve
1 fej vöröshagyma kockázva
2 ek őrölt koriandermag
1 mokkáskanál őrölt fahéj
0,5 dl olívaolaj
1+1 dl száraz olaszrizling
1 csokor petrezselyem
1 citrom
só, frissen őrölt bors

c2_2.jpg


A hagymákat a fűszerekkel és az olajjal 1 dl borral, sóval és borssal keverjük el. Adjuk hozzá a húst, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe az egészet. Időnként keverjük meg. Az elkészítéskor ...

Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak

2018. júl 31.

Zsályás májgombóc leves gazdagon

írta: Petőcz Ferenc
Zsályás májgombóc leves gazdagon

Elkészítés: könnyű, 45 perc

dsc01125.JPG

Rengeteg zsályánk van, nagyszerű ért talált kis csemete növényünk és két hónap alatt komoly bokorrá fejlődött e gyógyhatású növényke. Én nagyon kedvelem az igazi régi magyar konyha remek fűszere, mégis sokan mellőzik. Azt pedig kevesen tudják, hogy a májas ételeknek ez az aromás növényke finomabb ízt kölcsönöz, mint a jelenleg többet használt majoránna, így érdemes kipróbálni,használni, akár hurkába is. Intenzív aromái miatt viszont óvatosan kell bánni vele, kevés is elég belőle és jótékonyan hat a női bajokra, torokfájdalomra, kedélyállapotra, mellkasi fájdalmakra, sebek gyógyulására, álmatlanság ellen is használható. Így érdemes fogyasztani. Íme az egyik kedvenc levesem, amelyet rég nem készítettem, így el is ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak

2018. júl 30.

Kapros töltött káposzta cserépedényben

írta: Petőcz Ferenc
Kapros töltött káposzta cserépedényben

Elkészíts: Könnyű, 2,5 óra

dsc01126.JPG

Itt a nyár és írtunk más sokszor a könnyed ízekről, ételekről. A töltött káposzta valójában nem az,bár van itt az oldalunkon néhány könnyed töltött káposzta, így nektek olvasóinknak érdemes keresgélni blogunkon. Most a kapor ad könnyedségnek ennek az ételremeknek és nincsenek nagy dolgok benne, csak újra gondoltuk az eredeti receptet. Íme!

dsc01120.JPG

Egy edényben 20 dkg rizst pároljunk össze 5 dl vízzel. Törjünk össze szemes borsot sóval, ez finomabb így, mint a bolti őrölt. 60 dkg lapockát daráljunk le 1 fej vöröshagymával, 5 gerezd fokhagymával és adjunk hozzá borsos sóból valamint hozzáadunk fél csokor aprított kaprot, 2 ek pirospaprikát és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy érjenek az ízek. Ezt követően pedig hozzáadjuk a ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2018. júl 26.

Edina töklevese

írta: Szabó András 80
Edina töklevese

dsc01118.JPG

Ez a recept egyik kolléganőm kedvence. Együtt dolgoztunk amikor erről a receptről beszélt nekem, mivel nem volt sok időnk, a hozzávalókat volt csak leírni való ideje, így félkész receptet kaptam tőle. Tökéletes példa arra, hogy van szerepe a tökfőzelék, rántott tök, tökfasírton túl is e zöldségnek a konyhában. Elkészítettem a receptet, és biztosan fel fog nyaranta akár többször is bukkanni az asztalunkon!

dsc01114.JPG

Hozzávalók: 1 kilónyi felkockázott tök (vagy cukkini), 2 db kisebb paradicsom, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 3 db leveskocka, Ízlés szerint fehérbors, 1 kis pohár tejföl, 1 csokor aprított petrezselyemzöld, a rántáshoz: 4 ek. olaj+ 1 ek. liszt.

dsc01115.JPG

Elkészítés: A tököt fazékba tesszük, felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta