Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2019. okt 20.

Sütőtök humusz

írta: Petőcz Ferenc
Sütőtök humusz

sutotok.JPG

Bizonyára nem vagyunk egyedül e hazában, akiknek sokszor unalmas a hagyományos szendvics, ezért rendszeresen keressük a módját, mit csomagoljunk magunknak a munka mellé. Most ezt a receptet találtuk és a végeredmény egy annyira habkönnyű krém lett, hogy muszáj tovább adni. Szerintem tetszeni, ízleni fog.

1 kg magjaitól megszabadított sütőtököt nagyobb darabokra vágunk, megsütünk. Ezt követően hagyjuk kihűlni, megszabadítjuk a héjától és hozzáadunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, 6 ek tahini pasztát (szezámmagkrém - olívaolaj és pirított,porított szezámmag keveréke). Jön hozzá só, 1 citrom leve és ízlés szerint chili. Elkezdjük rúdmixerrel pürésíteni, kb 0,5 -1 dl olívaolajat adunk hozzá. Végül egy roppant könnyű krémet ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2019. okt 17.

Körtés csirkecomb

írta: Petőcz Ferenc
Körtés csirkecomb

dsc03083.JPG

4 darab csirkecombot sózzunk, borsozzunk be a bőre alatt is. Kevés vaj és olívaolaj keverékén pirítsuk meg a combokat mindkét oldalán. 4 db körtét vágjunk félbe, szedjük ki a magházát és adjuk 1-2 db fahéjrúddal a húshoz. Öntsük fel 1 dl körtelével és 1 dl vízzel, házi vegetával ízesítsük. Lefedve pároljuk puhára az egészet, majd a fedőt levéve hagyjuk elfőni a levét az ételnek, vigyázva, hogy ne égjen le. Ezt követően 1 csirkecombhoz 2 fél körte jár köretként. Finom, akár ünnepi fogásnak is jó az étel, közben pedig egészséges, nem túl magas kalória és szénhidrát tartalommal. 

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. okt 10.

Szüreti szűzérme

írta: Petőcz Ferenc
Szüreti szűzérme

dsc03081.JPG

4 fej vöröshagymát nagyobb darabokra vágunk. kb 80 dkg sertés szüzet felpucolunk, majd sóban, borsban beforgatjuk. Kevés olívaolaj és vaj keverékén a szűzérmét megpirítjuk, majd kivesszük az edényből.

dsc03079.JPG

A visszamaradt zsiradékon a hagymákat megpároljuk, majd hozzá adjuk a sértés szűz darabokat, 30 dkg előkészített félbe vágott piros szőlőt, felöntjük 2,5 dl száraz vörösborral,felforraljuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük az ételt 10-15 percre.

dsc03077.JPG

dsc03076.JPG

dsc03080.JPG

Kivesszük az ételt, a húst a mártásból is, lefedve alufóliával félre tesszük a húst. A mártást pedig 1 ek keményítő és 4 ek víz segítségével besűrítjük. A sertés szüzet feldaraboljuk, burgonyapürével tálaljuk és rámerjük a mártást.

Jó ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak

2019. okt 10.

Céklakrémleves kecskesajttal

írta: Petőcz Ferenc
Céklakrémleves kecskesajttal

dsc03082.JPG

Ősszel, télen vitamint és finomat? E recept jó példa erre és még gyorsan is elkészül.

1 nagy fej nagyobb darabokra darabolt hagymát kevés olívaolaj és vaj keverékén megpárolunk. Hozzáadunk fél kg darabolt, meghámozott céklát és sózzuk, borsozzuk, picit pároljuk, majd alá öntünk 1 dl vörösbor ecetet és 2,5 dl száraz vörösbort. Addig pároljuk, ameddig az alkohol és a lé 80 %-a elfő. Ekkor felöntjük 1 liter leveskockából készül zöldség alaplével. Ezt követően puhára főzzük a céklát, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, turmixoljuk. Behűtjük és puha kecskesajttal tálaljuk. Mennyei fogás ez is. 

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta

2019. okt 06.

Harcsa tejszínes-fehérboros mártásban szőlővel, fekete lencsés rizs körettel.

írta: Petőcz Ferenc
Harcsa tejszínes-fehérboros mártásban szőlővel, fekete lencsés rizs körettel.

dsc03075.JPG

Október eleje van, tart a szüret és nálunk is hagyománnyá vált, hogy ilyenkor valami szüreti étel kell. Közben sikeres horgászatunk is volt, így a halat is el kell fogyasztani. Találtunk is egy jó receptet, amelyet át alakítottam rendesen. Ez az étel így született tehát.

80 dkg harcsa filét felkockázunk, sózunk és borsozunk, majd félre rakjuk. Kb 30-40 dkg fehér szőlőt félbevágunk, a valaki akarja, ki szedheti  a magjait is. 

Egy fej kockázott vöröshagymát kevés olívaolaj és vaj keverékén üvegesre párolunk, ehhez adjuk a a párolás végén a halat, így párszor átforgatjuk, majd 2 dl száraz fehér borral felöntjük. Pároljuk 2 10 perce, hogy a levéből is kevéske elpárologjon, majd hozzá adjuk a szőlő szemeket. 2 dl tejszín ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. sze 22.

Zöld paszulyos birka leves citromos-tojásos szósszal

írta: Petőcz Ferenc
Zöld paszulyos birka leves citromos-tojásos szósszal

dsc03067.JPG

Ezt a levest többször is ettem, igaz Görögország más tájain. Most itt járva az ízekre emlékezve jutott eszembe, hogy a helyi alapanyagokból méltán autentikus módon el tudnám készíteni ezt a levest. Jól is sikerült, ajánlom nektek otthonra is.

2 nagy fej vöröshagymát  felkockázunk apróra és kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzá adjuk a 60 dkg kockázott báránylapockát. Fehéredésig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, 3-4 gerezd reszelt fokhagymával gazdagítjuk Ezt követően hozzáadunk 2 sárgarépát karikázva és a darabolt óriás zöldbabot. Lefedve picit pároljuk a saját levében, ekkor 2-3 babérlevelet teszünk hozzá és felöntjük 1,5 liter vízzel, forrás után szükség szerint utána ízesítünk. 

Amikor a hús majdnem kész van, ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak

2019. sze 20.

Szpetzofai-Pilioszi specialitású lecsó

írta: Petőcz Ferenc
Szpetzofai-Pilioszi specialitású lecsó

dsc03065.JPG

A lecsót nagyon szeretjük, így ki szerettük volna próbálni a helyi görög lecsót is. Megérte, látszólag ugyanaz, mint a miénk, de mégsem. Más sorrendben készülnek el az alapanyagok és a benne lévő Thesszáliai fehér kolbász ( receptje oldalunkon megtalálható) megváltoztatja az étel karakterét.

1 kg paprikát kockázzunk fel és olívaolajon pároljuk össze a fél kg darabolt görög kolbásszal. ,sózzuk, borsozzuk.

dsc03064.JPG

dsc03063.JPG

1 kg paradicsomot pürésítsünk és azt adjuk a megpárolt paprikához 2 babérlevéllel és 1 ek cukorral 2 fej kockázott vöröshagymával. Sűrűre pároljuk, víz nem kell bele, a végén még utána lehet ízesíteni. Autentikus módon orso tésztával tálaltam. Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2019. sze 16.

Görög bableves 2

írta: Petőcz Ferenc
Görög bableves 2

leves1_3.jpg

Előre bocsátom, hogy a szállásunk szerényen felszerelt, így az étel fotóink is ennek megfelelőek, de az elkészült ételek minősége kifogástalan. De Görögországban nyaralni minden esetben  dolog.

Korábban már készült egy verzió, idén ez főtt ki itt Platamonasban.

Egy nagy fej hagymát felkockázunk 4 gerezd aprított fokhagymát is rakunk hozzá és olívaolajon megpároljuk. Ehhez kerül 2 sárgarépa 1 kisebb zeller aprítva, ezeket az alapanyagokat sózzuk, borsozzuk, majd kis ideig lefedve pároljuk, hozzá adunk vegyesen aprított zeller és petrezselyem zöldet. Felöntjük egy 40 dkg-os paradicsomszósszal hozzá adunk 2 konzerv babot. Felöntjük vízzel és felforraljuk, amikor a zöldségeink félpuhák, a levesbe kerül 6-7 dkg rizs, amellyel ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Görög Nemzetek konyhája

2019. sze 16.

Polip saláta

írta: Petőcz Ferenc
Polip saláta

dsc03058.JPG

Előre bocsátom, hogy a szállásunk szerényen felszerelt, így az étel fotóink is ennek megfelelőek, de az elkészült ételek minősége kifogástalan. De Görögországban nyaralni minden esetben  dolog.

Sokan félnek a tengeri dolgoktól, pedig egyszerű elkészíteni, így van ez különösen a polipnál is, amely a jelen receptben vaj puha és nem rágós, mint ahogy sokan mondják.

A grillezett polipunkból megmaradt a fele, elvégre nagyon laktató ételről van szó.

A polip csápjait ízekre szedjük, daraboljuk, egy salátás tálba tesszük. Adunk hozzá ízlés szerint paradicsomot, lilahagymát, uborkát, rukkola salátát, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk és a citrom levével öntjük. Összekeverjük, hűtőben hagyjuk érni. Mennyei fogás.

...
Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak

2019. sze 16.

Grillezett polip

írta: Petőcz Ferenc
Grillezett polip

dsc03057.JPG

Előre bocsátom, hogy a szállásunk szerényen felszerelt, így az étel fotóink is ennek megfelelőek, de az elkészült ételek minősége kifogástalan. De Görögországban nyaralni minden esetben  dolog.

Sokan félnek a tengeri dolgoktól, pedig egyszerű elkészíteni, így van ez különösen a polipnál is, amely a jelen receptben vaj puha és nem rágós, mint ahogy sokan mondják.

1 lépésnek 1,5 kg polipot felrakunk sós vízbe főni, forrástól számítva 30 percet főzzük, majd hagyjuk a saját levében kihűlni. Itt konyhakészen árulják, otthon a csőrét senki ne felejtse el kivágni.

dsc03051.JPG

2. Amikor a polip kihűlt, leöntjük a levét és olívaolajjal meglocsoljuk, valamint halfűszerrel ( jelen esetben oregánó, rozmaring, chili, só keveréke) ...

Tovább Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak Szabadban láttuk főztük