2017. már 09.

Borscs

írta: Petőcz Ferenc
Borscs

Elkészítés: 2,5 óra, könnyű

Hozzávalók:

60 dkg marhanyak, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 25 dkg cékla, 25 dkg fehér káposzta, 20 dkg zeller, 2 babérlevél, só, bors, fehérborecet, olaj

kartya2017marcius05_304.JPG

Ez a leves véletlen készült. Volt itthon megmaradt főtt cékla és régóta kerülgettem a borcs receptet, nem sikerült teljesen eredetire, mert eredetiben a levesben fő a cékla. viszont azt gondolom, hogy ezt a levest ki kel próbálni és méltó helyen van a nemzetek konyhája rovatunkban. Az egyetemes konyhában az orosz recepteknek is ott a helye, e méltán híres orosz finomság is ezt bizonyítja, hiszen a diéta egyik eleme lehet, de maga a rost és vitamin tartalma, tehát el kell készíteni és fogyasztani. Jó étvágyat.

1 adag 350 kcal, szénhidrát 18 gramm.

A húst 1,5 liter vízben 1 fej hagymával és 1 fokhagymával 10-10 dkg sárga és fehérrépával sóval borssal takarékon kb 2 órát főzzük. 

A másik hagymát felkockázzuk. Hozzáadjuk a reszelt répát, kockázott zellert, gyalult káposztát, és reszelt fokhagymát, babérlevelet. Pár percet pároljuk, majd a leve alapléhez adjuk. A húst kockázzuk és vissza tesszük a zöldséges alaplébe. Én ekkor tettem bele a főtt kockázott céklát. Mivel eredetileg nyers céklából kell készíteni, így ilyenkor azzal kellene főzni,ameddig minden megfő. 

A végén ízlés szerint ecettel ízesítjük és tálaljuk.

A receptet: Petőcz Ferenc készítette.

1 adag 350 kcal, zsír:19,49 gramm, szénhidrát:18 gramm

 

Szólj hozzá

Orosz Levesek Nemzetek konyhája