2017. már 05.

Hússal töltött krumpligombóc

írta: Petőcz Ferenc
Hússal töltött krumpligombóc

Elkészítés: 2 óra, könnyű, 6 adag

kartya2017marcius05_302.JPG

Ez egy nagyon régi családi recept, anyukám készítette annak idején és ideje korán 17 éves koromban itt hagyott minket. Édesapámnak minden hétvégén kötelező program volt a pörkölt, nekem meg a könyökömön jött ki. Mindig lett maradék, tehát ez az étel eredetileg ledarált maradék pörköltből készült, de ennek hiányában kicsit másképp elkészítve mutatom meg. Ugyanis anyu nagymestere volt a különböző gombócoknak, így az utókornak is meg kell őrizni őket és átadni, saját gyermek hiányában ez a mód maradt, kaptok még gombóc recepteket. 

Egy adag: 503 kcal, szénhidrát:55 gramm,zsír 18 gramm

 

Hozzávalók:

A gombóchoz: 1 kg főtt burgonya, 20 dkg liszt, 1 tojás só a gombóchoz.

A töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd reszelt fokhagyma, só, bors, 5 dkg házi füstölt szalonna, 0,5 kg darált hús.2 dl tejföl 1 ek liszt

A felsorolt alapanyagokból pörköltet készítünk.  Miután megfőtt a darált hús kiszedjük, majd a visszamaradt hagymás keveréket pici liszttel elkavart tejföllel besűrítjük. 

Az alapanyagokból gyúrt gombóctésztát kinyújtjuk kb fél cent vastagra. Négyzetekre vágjuk, majd a töltelékből kis halmokat rakunk rá Ha marad a húsból, akkor az jó lesz később pizza feltétnek.

A gombócokat forró vízben kifőzzük, majd a tejfölös alaphoz adjuk, tálaljuk.

Jó étvágyat!

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

kartya2017marcius05_303.JPG

Szólj hozzá

Húsok és halak