Hússal töltött krumpligombóc
Elkészítés: 2 óra, könnyű, 6 adag
Ez egy nagyon régi családi recept, anyukám készítette annak idején és ideje korán 17 éves koromban itt hagyott minket. Édesapámnak minden hétvégén kötelező program volt a pörkölt, nekem meg a könyökömön jött ki. Mindig lett maradék, tehát ez az étel eredetileg ledarált maradék pörköltből készült, de ennek hiányában kicsit másképp elkészítve mutatom meg. Ugyanis anyu nagymestere volt a különböző gombócoknak, így az utókornak is meg kell őrizni őket és átadni, saját gyermek hiányában ez a mód maradt, kaptok még gombóc recepteket.
Egy adag: 503 kcal, szénhidrát:55 gramm,zsír 18 gramm
Hozzávalók:
A gombóchoz: 1 kg főtt burgonya, 20 dkg liszt, 1 tojás só a gombóchoz.
A töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd reszelt fokhagyma, só, bors, 5 dkg házi füstölt szalonna, 0,5 kg darált hús.2 dl tejföl 1 ek liszt
A felsorolt alapanyagokból pörköltet készítünk. Miután megfőtt a darált hús kiszedjük, majd a visszamaradt hagymás keveréket pici liszttel elkavart tejföllel besűrítjük.
Az alapanyagokból gyúrt gombóctésztát kinyújtjuk kb fél cent vastagra. Négyzetekre vágjuk, majd a töltelékből kis halmokat rakunk rá Ha marad a húsból, akkor az jó lesz később pizza feltétnek.
A gombócokat forró vízben kifőzzük, majd a tejfölös alaphoz adjuk, tálaljuk.
Jó étvágyat!
A receptet: Petőcz Ferenc készítette