2023. feb 19.

Sólet

írta: Petőcz Ferenc
Sólet

Elkészítés 4-5 óra, 6 adag

solet1.jpg
Ez egy hagyományosan zsidó étel és általában hétvégén készítették, mivel elkészítése hosszú időt igényel. Az eredeti sóletbe raknak tojást egészben és lehetőleg füstölt libamellből készül.
Nos, ez egy nem kóser változat, de mi így szeretjük magyarosan, viszont ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
  • 30 dkg gersli
  • 30 dkg bab
  • 1,2 kg csülök
  • füstölt húsos csont.
  • 3 fej vöröshagyma
  • só,bors, pirospaprika
  • 6 gerezd fokhagyma reszelve
  • reszelt gyömbér
  • alaplé

solet2.jpg

solet3.jpg

solet4.jpg

A babot és gerslit előző nap áztassuk be és a húst is fűszerezzük sóval, borssal. Másnap a kockázott hagymát kevés zsiradékon pároljuk meg.
Egy cseréptálban kezdjük el rétegezni, párolt hagyma, gersli és bab keveréke, reszelt fokhagyma, reszelt gyömbér, só,bors, pirospaprika, hús, füstölt húsos csont és így tovább előlről, újra hagyma...

solet6.jpg

solet5.jpg

Öntsük fel alaplével és sütőben felmelegítés után lassú tűzön kb 120 fokon 3-4 órát süssük. Időnként ellenőrizzük, ha kell öntsünk utána az alapléből. Jelen esetben abalé volt az alaplé, de húsleves alaplé vagy füstölt ízű kockából is készülhet az alaplé. A füstölt csont miatt a sóval óvatosan kell bánni. Én például most nem raktam bele sót és mégis sós lett picit. Kiadós egytálétel. Jó étvágyat!

solet7.jpg

Szólj hozzá

zsidó Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta