2025. jún 02.

Görög Pastitsio

írta: Petőcz Ferenc
Görög Pastitsio

6 adag

fr499679561_10223075977286777_6441205957962694651_n.jpg

Az olvasóink tudják, Görögország afféle nem kis, hanem nagy kedvenc és a görög konyha is ugyanígy van szívünkben. Ezt a receptet régóta terveztem elkészíteni, de valahogy csúszott. Ezentúl viszont sokszor készítjük majd itthon. Most házilag csináltuk hozzá a makrónit is.

Hozzávalók:

Tésztaréteg

  • 40 dkg makaróni
  • 2 db tojás
  • 20 dkg feta sajt
  • 1 ek oregánó
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj

Húsréteg

  • 3 ek olívaolaj
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 ek cukor
  • 1 tk oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 75 dkg darált marhahús
  • 1 dl vörösbor
  • 40 dkg konzerv darabolt konzervparadicsom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 db babérlevél
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt ízlés szerint
  • 0.5 csokor petrezselyem

Besamel mártás

  • 100 g vaj
  • 4 ek liszt
  • 7,5 dl tej
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 10 dkg kefalatori sajt vagy valamilyen ízletes sajt pl ementáli
  • 1 tojás
  • 5 dkg sajt
  1. A tésztát 2-3 percig főzzük sós vízben, majd leszűrjük.
  2. Hozzáadjuk a tojásokat, a fetát és a fűszernövényeket, majd alaposan összekeverjük.
  3. A sütőtálat kikenjük az olívaolajjal, majd elegyengetjük benne a tésztát.

Húsréteg

  1. Az olívaolajon lepirítjuk a hagymát a hozzáadott cukorral és az oregánóval.
  2. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a sűrített paradicsomot.
  3. Elkezdjük pirítani a darált húst, majd hozzáadjuk a bort, és addig pároljuk, amíg az alkohol kifő belőle.
  4. Ezután hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a fahéjat és a babérleveleket, majd 15 percig főzzük, és néha megkevergetjük.
  5. Amikor elkészült a szósz, eltávolítjuk a babérleveleket, majd félretesszük pihenni.
  6. Az elkészült besamelből 2-3 merőkanállal kanalazzunk a darált húshoz, hogy a réteg sütés után is szépen megálljon.
  7. Ezután rásimítjuk a tésztás rétegre.

499636601_10223075976486757_5498793250639115234_n.jpg

Besamel mártás

  1. A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, hozzáadjuk a lisztet, és 2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk.
  2. A tejet ezután több lépésben, kisebb adagokban, folyamatosan kevergetés mellett hozzáadagoljuk, és sűrűre főzzük.
  3. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
  4. A sűrű szószhoz hozzáadjuk a tojást, és alaposan elkeverjük.
  5. A besamelt ezután a húsos rétegre öntjük, és megreszeljük a maradék sajttal.
  6. 180°C-os előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. A sütőből kivéve pihentetjük fél órát, hogy kihűljön, így biztosan egyben marad a felszeléskor.
Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta