Görög Pastitsio
6 adag
fr
Az olvasóink tudják, Görögország afféle nem kis, hanem nagy kedvenc és a görög konyha is ugyanígy van szívünkben. Ezt a receptet régóta terveztem elkészíteni, de valahogy csúszott. Ezentúl viszont sokszor készítjük majd itthon. Most házilag csináltuk hozzá a makrónit is.
Hozzávalók:
Tésztaréteg
-
40 dkg makaróni
-
2 db tojás
-
20 dkg feta sajt
-
1 ek oregánó
-
0.5 csokor petrezselyem
-
2 ek olívaolaj
Húsréteg
-
3 ek olívaolaj
-
3 db vöröshagyma
-
1 ek cukor
-
1 tk oregánó
-
2 gerezd fokhagyma
-
75 dkg darált marhahús
-
1 dl vörösbor
-
40 dkg konzerv darabolt konzervparadicsom
-
1 tk őrölt fahéj
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
frissen őrölt ízlés szerint
-
0.5 csokor petrezselyem
Besamel mártás
-
100 g vaj
- 4 ek liszt
- 7,5 dl tej
-
só ízlés szerint
-
frissen őrölt bors ízlés szerint
- frissen reszelt szerecsendió
-
10 dkg kefalatori sajt vagy valamilyen ízletes sajt pl ementáli
- 1 tojás
- 5 dkg sajt
- A tésztát 2-3 percig főzzük sós vízben, majd leszűrjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, a fetát és a fűszernövényeket, majd alaposan összekeverjük.
- A sütőtálat kikenjük az olívaolajjal, majd elegyengetjük benne a tésztát.
Húsréteg
- Az olívaolajon lepirítjuk a hagymát a hozzáadott cukorral és az oregánóval.
- Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a sűrített paradicsomot.
- Elkezdjük pirítani a darált húst, majd hozzáadjuk a bort, és addig pároljuk, amíg az alkohol kifő belőle.
- Ezután hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a fahéjat és a babérleveleket, majd 15 percig főzzük, és néha megkevergetjük.
- Amikor elkészült a szósz, eltávolítjuk a babérleveleket, majd félretesszük pihenni.
- Az elkészült besamelből 2-3 merőkanállal kanalazzunk a darált húshoz, hogy a réteg sütés után is szépen megálljon.
- Ezután rásimítjuk a tésztás rétegre.
Besamel mártás
- A vajat felolvasztjuk egy gyorsforralóban, hozzáadjuk a lisztet, és 2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk.
- A tejet ezután több lépésben, kisebb adagokban, folyamatosan kevergetés mellett hozzáadagoljuk, és sűrűre főzzük.
- Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
- A sűrű szószhoz hozzáadjuk a tojást, és alaposan elkeverjük.
- A besamelt ezután a húsos rétegre öntjük, és megreszeljük a maradék sajttal.
- 180°C-os előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A sütőből kivéve pihentetjük fél órát, hogy kihűljön, így biztosan egyben marad a felszeléskor.