2024. jún 01.

Teljes kiőrlésű vágott zsemle

írta: Petőcz Ferenc
Teljes kiőrlésű vágott zsemle

446952117_10220410173323344_8190773011530694126_n.jpg

Péksütemény már rég került az oldalra, így ép itt az ideje. Úghy néz ki sikerült valami finomat alkotni és az alkotás örömét most meg is osztom veletek. Mindenféle plusz adalék nélkül jó állagú könnyű szerkezetű péksütemény készült. A család biztosan inkább ezt fogja kérni, mint a boltit.

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos víz
  • 30 dkg BL 55 liszt
  • 13 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 2 tk só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 ek olaj

A fenti alapanyagokat jól összedolgozzuk, majd olajjal kikent tálba tesszük, átforgatjuk benne, hogy az olaj megakadályozza a tészta kiszáradását, lefedve kelesztjük kb 45 percet. Ezt követően átgyúrjuk és 10 egyenló részre osztjuk. gömbölyítjük, majd lefedve fóliával 15 percet kelesztjük. A gombócokat ekkor újra formázzuk, kialakítjuk a zsemlénk formáját és lefedve 30 percet kelesztjük.

445255262_10220410174163365_8441157862406039794_n.jpg

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, a sütő aljába teszünk egy tepsit. Amikor a tésztánk meg kelt, bevágjuk a tetejét, vízzel megspricceljük, a sütő aljában lévő tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk, hogy legyen kellő gőz a tészta megemelkedéséhez.

445359287_10220410173683353_2715338153194075118_n.jpg

A zsemléket 200 fokon hőlégkeverésen 20 percet sütjük, majd sütőrácsra kitéve hagyjuk kihűlni őket.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Házi pékség