2024. júl 01.

Gyümölcstorta diabetikus verzió

írta: Petőcz Ferenc
Gyümölcstorta diabetikus verzió

449341280_10220534504351542_7941559649573269722_n.jpg

A most következő recept gyermekkorom kedvence volt, aztán valahogy nem készítettük és aztán ki is veszett a tudatból, de aki keres talál, így volt ez most, a régi torta forma került kezem ügyébe. Ilyenkor mit csinál a hobbi szakács? Naná, süt egyet. Kicsit variáltunk rajta, mert a szénhidrátháztartás nem működik jól, így az anyagcseregondokat kikerülve mégis egy ízletes édes süti készült.

Hozzávalók:

Tészta: 

  • 12 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • 6 dkg porcukor és 3 ek benefit cukorhelyettesítő
  • fél csomag sütőpor
  • 1 ek vagy 1 csomag vanilíás cukor
  • 3 tojás

Krém:

  • 1 csomag oroszkrém puding
  • 3,5 dl tej
  • 1 ek benefit cukorhelyettesítő
  • 5 dkg vaj

A zselé:

  • 1 zacskó torta zselé
  • 1 ek benefit cukorhelyettesítő
  • 2,5 dl víz

A gyümölcs jelen esetben 40 dkg fagyasztott fekete cseresznye lett kiolvasztva, lecsepegtetve. A leve pedig ment turmixba, de ideális a torta zseléhez is.

A cukrokat a tojásokkal fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, az olajat és összekeverjük. Egy 29 cm-es gyümölcstorta formát kikenünk vajjal vagy margarinnal és lisztezünk. Ebbe öntjük a tésztt, amelyet 180 fokra előmelegített sütőben alós-felső sütésen 25-30 perc alatt készre sütünk, tűpróbával allanőrizzük az állagot. Hagyjuk a formában hűlni a tésztát, majd rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen khűlni.

A pudingot fél dl tejben elkeverjük, a 3 dl tejet felforraljuk, ebbe tesszük a kikevert pudingport és készre főzzük a cukorral ízesítjük. HAgyjuk kihűlni és a szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk és amikor egyforma a hőfoka a pudingnak és a vajnak, összedolgozzuk és a tésztára öntjük. Ráhelyezzük a gyümölcsőket. A torta zselét a zacskón alálható módon elkészítjük és amikor elzed hűlni és dermedni a tortára merjük. Hűtőbe tesszük és egy-két óra pihentetés után fogyasztható.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Házi pékség Sós és édes szenvedélyek