2024. feb 13.

Kürtöskalács sütőben 1

írta: Petőcz Ferenc
Kürtöskalács sütőben 1

k2_1.jpg

Régi öreg erdélyi kedvenc egyszerűen. Még karácsonyra kaptam kürtőskalács készítőt, így fel kellett avatni. Fogjuk még másik recepttel is próbálni, de ez is nagyon finom lett. 

k1_3.jpg

Hozzávalók:

  • 220 ml langyos tej
  • 3 ek cukor
  • 20 g (friss) élesztő
  • 500 g liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g vaj

A sütéshez:

  • 6 ek olvasztott vaj
  • 6 - 8 ek kristálycukor
  • 2 tk fahéj

A kürtőskalács tésztájához a tejben elkeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojást és a tejes, cukros élesztőt. Összedolgozzuk, és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, amivel együtt 10 percig dagasztjuk a tésztát, majd egy órán keresztül, langyos helyen kelesztjük. 

k4_1.jpg

A sütőnket pedig előmelegítjük 220 fokra. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, és minél hosszabb, mindenhol egyenlő vastag kukacokat sodrunk belőle. A ssütőformánkat megkenjük olvasztott vajjal, rátekerjük a tésztát, kicsit megnyomkodjuk, hogy a tésztacsíkok összeérjenek, majd megkenjük a tésztát is vajjal, és a cukorba hempergetjük. 220 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük a kalácsokat, és még forrón fahéjas cukorba hempergetjük a őket.

k3_1.jpg

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek Román/erdélyi