Kata szelet
Könnyű
Ez egy finom sütemény, hasonlít a puncs szeletre, de mégis más. Tavasszal volt a sógorom születésnapja, oda készítettem, de a felgépelés elmaradt, így most pótlom. Egy dologban pedig biztos vagyok, hogy ízleni fog mindenkinek. Az elkészítéshez csatos formát használtam, ezt ajánlom nektek is a könnyebb szeleteléshez.
A recept 25*25-s formára szól, ez 20*30-as tepsire is jó.
Hozzávalók a tésztához:
- 52 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsír
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- 1,5 dl tej
- 1 ek sütőpor
- 1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- Az egyik megsült tésztalap morzsára törve
- 1,5 dl tej
- 14 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 ek vaníliás cukor
- sütőrumm vagy rumaroma ízlés szerint
- 2 ek kakaópor
- 3 ek baracklekvár
Hozzávalók habréteghez:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 csipetnyi só
- 1 kk citromlé
- A tetejére kb 5 dkg reszelt étcsoki
A sok alapanyag nem rémisszen meg senkit sem, nagyon egyszerű és gyors sütemény (bár a fogyasztás előtti napon kell elkészíteni).
A tésztát összedolgozzuk, három egyenlő részére osztjuk, egyenként fóliába csomgoljuk és hűtőbe rakjuk 1 órára pihenni.
Amikor a tészta már kellőképpen hűlt, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztákat egyesével kivesszük, a tepsi hátlapnának megfelelő méretűre nyújtjuk. A tepsit megkenjünk vajjal, liszttel hintjük, a tésztalapot ráhelyezzük. 10-12 perc alatt sütjük meg, a lényeg, hogy ne égjen meg. A lapokat hagyjuk hűlni.
A lapok közül a legrondábbat elmorzsoljuk, ez megy majd a krémbe. A morzsához adjuk a porcukorral kihabosított vajat és a többi hozzávalót is, eldolgozzuk.
A csatós formába behelyezzük az első lapot mielőtt a csatos keretet rátennénk, vigyázzunk, ne törjön el a lap. Ha ez meg van, akkor jön a keret és a tésztára kenjük a krémet, majd ennek tetejére jön a másik lap szintén vigyázva, hogy ne törjön el a tészta.
A sütemény tetején lévő habhoz a tojásfehérjét elkezdjük gőz felett habbá verni elsőnek kézi habverővel. Ha beleduhjuk a habba az ujjunkat és forrónak érezzük, akkor cukros fehérjét átteszük egy robotgépbeés teljesen kihabosítjük, hozzáadjuk a sót és a citromlevet is. Amikor már fényes a hab és visszahajlik, akkor kész. Ezt rákenjük a második lap tetejére és reszelt csokival szórjuk. Egy napot hűtőben hagyjuk állni, másnapra kellemes desszertként szolgálajuk fel.
Jó étvágyat!