2023. júl 21.

Kata szelet

írta: Petőcz Ferenc
Kata szelet

Könnyű

kata_1.jpg

Ez egy finom sütemény, hasonlít a puncs szeletre, de mégis más. Tavasszal volt a sógorom születésnapja, oda készítettem, de a felgépelés elmaradt, így most pótlom. Egy dologban pedig biztos vagyok, hogy ízleni fog mindenkinek. Az elkészítéshez csatos formát használtam, ezt ajánlom nektek is a könnyebb szeleteléshez. 

A recept 25*25-s formára szól, ez 20*30-as tepsire is jó.

Hozzávalók a tésztához:

  • 52 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • Az egyik megsült tésztalap morzsára törve
  • 1,5 dl tej
  • 14 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek vaníliás cukor
  • sütőrumm vagy rumaroma ízlés szerint
  • 2 ek kakaópor
  • 3 ek baracklekvár

Hozzávalók habréteghez:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1 kk citromlé
  • A tetejére kb 5 dkg reszelt étcsoki

A sok alapanyag nem rémisszen meg senkit sem, nagyon egyszerű és gyors sütemény (bár a fogyasztás előtti napon kell elkészíteni).

kata3.jpg

A tésztát összedolgozzuk, három egyenlő részére osztjuk, egyenként fóliába csomgoljuk és hűtőbe rakjuk 1 órára pihenni.

Amikor a tészta már kellőképpen hűlt, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztákat egyesével kivesszük, a tepsi hátlapnának megfelelő méretűre nyújtjuk. A tepsit megkenjünk vajjal, liszttel hintjük, a tésztalapot ráhelyezzük. 10-12 perc alatt sütjük meg, a lényeg, hogy ne égjen meg. A lapokat hagyjuk hűlni.

A lapok közül a legrondábbat elmorzsoljuk, ez megy majd a krémbe. A morzsához adjuk a porcukorral kihabosított vajat és a többi hozzávalót is, eldolgozzuk.

kata2.jpg

A csatós formába behelyezzük az első lapot mielőtt a csatos keretet rátennénk, vigyázzunk, ne törjön el a lap. Ha ez meg van, akkor jön a keret és a tésztára kenjük a krémet, majd ennek tetejére jön a másik lap szintén vigyázva, hogy ne törjön el a tészta.

A sütemény tetején lévő habhoz a tojásfehérjét elkezdjük gőz felett habbá verni elsőnek kézi habverővel. Ha beleduhjuk a habba az ujjunkat és forrónak érezzük, akkor cukros fehérjét átteszük egy robotgépbeés teljesen kihabosítjük, hozzáadjuk a sót és a citromlevet is. Amikor már fényes a hab és visszahajlik, akkor kész. Ezt rákenjük a második lap tetejére és reszelt csokival szórjuk. Egy napot hűtőben hagyjuk állni, másnapra kellemes desszertként szolgálajuk fel.

Jó étvágyat!

kata4.jpg

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek