2023. nov 03.

Csíkos szelet

írta: Petőcz Ferenc
Csíkos szelet

25*25 cm-es csatós formához, ez megfelel a 20*30 cm-esnek is.

csik1.jpg

Egy elronthatatlan finom krémes, amely mellette egyszerűen elkészíthető. Szerintünk ez is tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • diós laphoz: 5 ek cukor, 1 db tojás, 1,5 dl tejföl, 5 ek liszt, 1 kk szódabikrabóna 5 ek darált dió
  • mákos laphoz: 5 ek cukor 1 tojás, 1,5 dl tejföl, 5 ek liszt, 1 kk szódabikarbóna, 5 ek darált mák
  • kakaós laphoz: 5 ek cukor, 1 tojás, 1,5 dl tejföl, 1 kk szódabikarbóna, 6 ek liszt, 2 ek kakaópor
  • Krémhez: 1 liter tej 10 ek búzadara, 25 dkgvaj, 25 dkg porcukor, 2 ek vaníliás cukor
  • a tetejére 4 ek darált dió

Elsőnek a tejet főzzük fel a búzadarával, majd hagyjuk kihűlni, hogy ne bőrősődjön fedjük le fóliával. Közben a krémhez a szobahőmérsékletűt vajat dolgozzuk össze a cukrokkal. Ez alatt az idő alatt a sütőt is elő lehetett melegíteni 180 fokra alsó-felső sütésen. 

csik2.jpg

A tésztalapokat egyesével kidolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt formában egyesével kisütjük. Kb 15-20 perc alatt sülnek meg a lapok, tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy mikor vagyunk kész. Hagyjuk a lapokat kihűlni, közben a kihűlt grizes alaphoz dolgozzuk robotgéppel a habosra cukorral kidolfgozott vajat. 

Ezt követően visszahelyezzük a formába alulra a már kihűlt mákos lapot, rákenjük a krém harmadát erre kerül a kakaós lap és a krém harmada, majd erre a diós lap és a maradék harrmad krém. A tetejét darált dióval hintjük.

csik4.jpg

Hűtőben 1-2 órát pihentetjük, szeletelve tálaljuk. Nagyon finom!

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek