2025. sze 02.

Burgonyás lángos (töltött és sima)

írta: Petőcz Ferenc
Burgonyás lángos (töltött és sima)

538597702_10223883272028641_5944589031962481152_n.jpg

538495702_10223883272748659_7264449639467325238_n.jpg

A lángos szívünknek kedves, szerelmes nyári élmények és télen a piacok hangulata, de miért ne készíthetnén itthon is el. Volt már lángos receptünk, de most egy újabb következik. Fogadjátok szeretettel.

Hozzávalók:

  • 200 g burgonya (tisztítva)
  • 2 tk só
  • 500 g finomliszt
  • 1 mk kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 300 ml tej
  • bő olaj a sütéshez

A burgonyát megpucoljuk, és egészben, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt a krumpli, négybe vágjuk és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában. 

Míg a burgonya kigőzölődik, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük egy tálban a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. 

A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. 

Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk és 140 grammos darabokra osztjuk, majd kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. Bő olajat hevítünk 180 fokra, majd a tésztagombócokat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik és a széle kicsit vastagabb. Majd mindkét oldalát nem egészen 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük. 

A töltött lángosok közepébe virslit és fsütölt sajtot raktunk, ennek a sütése picit tovább tart. A többit pedig megkentük fokhagymás tejföllel elkevert juhtúróval, sajttal szórtuk és zsenge lilahagymát tettünk rá.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Házi pékség