Burgonyás lángos (töltött és sima)


A lángos szívünknek kedves, szerelmes nyári élmények és télen a piacok hangulata, de miért ne készíthetnén itthon is el. Volt már lángos receptünk, de most egy újabb következik. Fogadjátok szeretettel.
Hozzávalók:
- 200 g burgonya (tisztítva)
- 2 tk só
- 500 g finomliszt
- 1 mk kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 300 ml tej
- bő olaj a sütéshez
A burgonyát megpucoljuk, és egészben, enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt a krumpli, négybe vágjuk és hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ez nagyon fontos mozzanat, hiszen nem szeretnénk, ha plusz nedvesség kerülne a tésztánkba víz formájában.
Míg a burgonya kigőzölődik, egy keverőtál aljába kimérjük a sót. Azért az aljába, mert ha az élesztő közvetlenül érintkezik a sóval, nem fog úgy megkelni a tésztánk. A tejet kb. 30-35 fokra melegítjük egy tálban a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük.
A lisztet és a krumplinyomón áttört burgonyát is a tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és kézzel vagy dagasztógéppel szép egynemű tésztává dagasztjuk. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, enyhén átgyúrjuk és 140 grammos darabokra osztjuk, majd kissé olajos kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk ismét kelni 10-15 percig. Bő olajat hevítünk 180 fokra, majd a tésztagombócokat a közepétől kifelé haladva, folyamatosan húzva és forgatva kör alakúra formázzuk. Nem baj, ha a közepe szinte teljesen elvékonyodik és a széle kicsit vastagabb. Majd mindkét oldalát nem egészen 1 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A töltött lángosok közepébe virslit és fsütölt sajtot raktunk, ennek a sütése picit tovább tart. A többit pedig megkentük fokhagymás tejföllel elkevert juhtúróval, sajttal szórtuk és zsenge lilahagymát tettünk rá.
Jó étvágyat!
