Kácsi azaz a kalocsai paprikás kalács
Exkluzív helyszíneket szeretünk megjelenni mi is, ezt nem is tagadhatjuk. Futóversenyek egyik ilyen helyszíne a Kalocsa-Foktői reptéri éjszakai futóverseny.
A most következő recepttel is ott találkoztam elsőnek, amikor a főszervező a befutásnál kínálta frissítés gyanánt. Elsőnek furcsának hanzik cukor és paprika és kalács, de szerintünk mégis finom és egyben helyi kalocsai érték e kalács. Szeretettel ajánlom, probáljátok ki.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 3,5 dkg élesztő,
- 3 tojás sárgája,
- csipetnyi só,
- 1 teáskanál cukor,
- 8 dkg zsír,
- 4,5 dl tej.
- Töltelék: 20 dkg őrölt paprika, 20 dkg cukor.
- Tetejére: 1 tojás, olvasztott zsír.
A tejet meglangyosítjuk. Ráöntünk egy keveset az élesztőre, és cukrot szórunk rá. Megvárjuk, míg megkel.Közben a tojások sárgáját a lisztbe tesszük, kevés sót, margarint, és a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. A többi langyos tejjel együtt jó hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Amikor az edény már letisztul, gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd visszahelyezzük a tálba, lelisztezzük, konyharuhával lefedjük, és bő fél órán át kelesztjük.Az őrölt paprikát a cukorral összekeverjük.
Sütőpapírral bélelünk egy tepsit.A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra elnyújtjuk, olvasztott zsírral átkenjük, majd elegyengetjük rajta a cukros paprikát. Vízzel kicsit meglocsoljuk, hogy ne peregjen ki a tésztából, és zsírral is megpöttyözzük. A kalácsot feltekerjük, beletesszük a tepsibe. Felvert tojással átkenjük, újabb fél órát pihentetjük. Ezután még egyszer tojásozzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt megsütjük.
Amikor kivesszük, letakarjuk konyharuhával, és a gőzében hagyjuk átpuhulni, utána szépen szeletelhető.
Jó étvágyat!
Tipp: ideális szendvicsekenek is.