Tojáspörkölt
A mostani étel roppant gyorsan elkészíthető, ha a tojásokat előzőleg keményre főztük és ha teljesen lehűtjük. Kitűnő a húsvétkor megmaradt tojások felhasználásának, ha már unjuk a rakott burgonyát. Fogyaszthatjuk magában, kenyérrel, rizzsel, tésztával is. Főzelékek feltéte is lehet. Füstölt kolbászt is tehetünk bele, de a tojás legyen súlyra többségben. A paprika és a paradicsom opcionális. Helyettesíthetjük pár evőkanál lecsóval. 4 adag lesz belőle.
Hozzávalók: 8 keményre főtt tojás, e nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 5-5 dkg füstölt szalonna és kolozsvári szalonna, só, bors, fűszerpaprika, 1-1 paradicsom és paprika, 1 baérlevél, 1 kis pohár tejföl.
A keményre főtt és megpucolt tojásokat húrszeletelővel felszeleteljük, nem baj ha a sárgája kiesik belőle. A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a kolozsvárit és az apróra vágott vöröshagymával együtt pirítjuk. Jöhet bele a zúzott fokhagya, amit éppen csak megillatozunk. Most kerül hozzá a paprika és a paradicsom, ezzel kicsit lepirítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük, adunk hozzá kevés vizet és készre főzzük. Amikor az pörkölt alap elkészült, ekkor adjuk hozzá a kis pohár tejfölt, és pár percig forraljuk. A végén óvatosan bele forgatjuk a felszeletelt tojásokat. Tálaláskor a babérlevelet kihalásszuk belőle.