2024. dec 26.

Tárkonyos harcsaragu leves

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos harcsaragu leves

471355425_10222029408523212_5437526228521721989_n.jpg

A tárkony, a halak, vadak, gombás ételek kísérő fűszere. Most nálunk minden volt itthon, így ünnepi asztalra került ez a fogás. Igazi tartalmas étel akár főfogásként is.

Hozzávalók:

  • 60 dkg harcsasfilé kockázva
  • harcsa feje és gerince (elhagyható)
  • 1 sárgarépa karikázva
  • 1 gyökérzöldség karikázva
  • 1 kis darab zeller szeletelve
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kis konzerv borsó
  • 20 dkg szeletelt laska gomba (bármilyen jó, de most ezt találtuk az erdőben)
  • 3 ek mustár
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek tárkonyos olaj vagy 1 ek zsír

A hagymálkat lepirítjuk az olajon (friss tárkonyt raktunk étolajba és így készült 1 hónap alatt átveszi az ízeket az olaj), hozzáadjuk a halfejet és gerincet. feöntjük annyi léve, amennyi ellepi, picit sózzuk, borsozzuk és alaplevet készítünk. Ekkor kivesszük a fejet és a gerincet-figyeljünk arra, hogy a hagymából minél kevesebbet szedjünk ki-, amelyről még sok húst le lehet majd szedni. Az alaplébe tesszük a friss zöldségeket, az ízeken álltiunk sóval és borssal. Amikor a zöldségek megpuhultak beletesszük a halat és a borsót. A mustárt elkeverjük a tejszínnel és az elmorzsolt tárkonylevekkel, aki akarja keményítőt ilyenkor adhat hozzá 1-2 evőkanállal. A teszínes keveréket a levesbe keverjük, forrás után tálalható.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta