2024. feb 12.

Tarlórépa (kerekrépa) leves hajdinagombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Tarlórépa (kerekrépa) leves hajdinagombóccal

hajd.jpg

Időről időre ízutazunk Magyarországon, egy-egy elfeledett ételt előszedve bemutatva egy-egy régió receptjeit. Most ismét Vas megye van terítéken egy nagyszerű levessel.

Hozzávalók:

  • 1 kg fermentált tarlórépa (recept itt az oldalunkon)
  • 50 dkg kockázott sertéslapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • só, bors
  • 25 dkg darált lapocka
  • 2 tojás
  • 12,5 dkg hajdina
  • 2 ek liszt
  • fűszerpaprika

A hagymával és 2 gerezd fokhagymával a kockázott lapockából egy pörköltet alapot készítünk. Közben feltesszük főzni 3 liter vízben a fermentált tarlórépát. A recept szerinti hajdinát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

A hajdinát a darált hússal, tojással a másik kettő reszelt fokhagymával, sóval, borssal, liszttel elkeverjük, félre tesszük. 

Amikor a tarlórépás leves alap felforrt hozzáadjuk a pörköltet és azzal együtt 20 percet főzzük, szükség esetén még állítunk az ízeken. Ha a főzés ezen ideje letelt, akkor lisztes kézzel megformázzuk a hajdinagombócokat és a levesbe helyezzük, lassú tűzön főzzük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta