Tarlórépa (kerekrépa) leves hajdinagombóccal
Időről időre ízutazunk Magyarországon, egy-egy elfeledett ételt előszedve bemutatva egy-egy régió receptjeit. Most ismét Vas megye van terítéken egy nagyszerű levessel.
Hozzávalók:
- 1 kg fermentált tarlórépa (recept itt az oldalunkon)
- 50 dkg kockázott sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
- 4 gerezd reszelt fokhagyma
- só, bors
- 25 dkg darált lapocka
- 2 tojás
- 12,5 dkg hajdina
- 2 ek liszt
- fűszerpaprika
A hagymával és 2 gerezd fokhagymával a kockázott lapockából egy pörköltet alapot készítünk. Közben feltesszük főzni 3 liter vízben a fermentált tarlórépát. A recept szerinti hajdinát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.
A hajdinát a darált hússal, tojással a másik kettő reszelt fokhagymával, sóval, borssal, liszttel elkeverjük, félre tesszük.
Amikor a tarlórépás leves alap felforrt hozzáadjuk a pörköltet és azzal együtt 20 percet főzzük, szükség esetén még állítunk az ízeken. Ha a főzés ezen ideje letelt, akkor lisztes kézzel megformázzuk a hajdinagombócokat és a levesbe helyezzük, lassú tűzön főzzük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Jó étvágyat!