Vegán brassói
Januárban néhány élelmiszerlánc Veganuárt tartott. Erre az aklalomra készítettem el a brassói aprópecsenye vegán változatát. Húst padlizsánra cseréltem a burgonyát zellerre. A padlizsánhoz ízében a zeller jobban passzol a burgonyánál, evégett lett le cserélve. Mind a padlizsán, mind a zeller nagy kedvencünk, így egy újra gonolt étel született, ami nagyon fimon volt. Ebből az ételből ne sajnáljuk a fokhagymát, ez fog egy karakteres ízt adni az ételnek. A tv. paprika opcionális. 4 adag lesz belőle.
Hozzávalók: Ugyanannyi súlyú padlizsán és tisztított mennyiségű zellergumó, étkezési keményítő, 1 fej vöröshagyma, 4 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma, olaj, só, bors, fűszerpaprika, egy kisebb tv. paprika, kevés víz.
A kisebb kockákra vágott zellert sózzuk, borsozzuk, kevés olíva olajjal összeforgatjuk és 200 fokra előmelegített sütőben zsírpapírral bélelt tepsibe megsütjük. Eközben elkészítjük a pörkölt alapot. Az apró kockákra vágott vöröshagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, jöhet bele a kis kockára vágott paprika, fűszerpaprika és egy vevés víz, hogy pörkölt alapot kapjunk. Készre főzzük. A zellerhez hasonló méretűre vágott padlizsánt megforgatjuk az étkezési keményítőben. A feleslegeset lerázzuk a padlizsánról, és bő, forró olajban kisebb adagokban kisütjük, majd folyamatosan bele forgatjuk a pörkölt alapba. Ha a zeller is megsült, akkor ezt is bele forgatjuk a padlizsánhoz.