2024. már 23.

Ramadan kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Ramadan kenyér

433444163_10220166341107691_674929661453397032_n.jpg

Keresztény hitvilágunkban jelenleg a böjti időszak zajlik még pár napig, de a különböző vallások, hitvilágok külnböző böjti szokásokat ismernek. Az egyik ilyen a változó időpontú ramadan megtisztulás. Az arab kultúra része Törökország és a most következő kenyér is onnan való, ott ramadan idején alakult ki a készítése és esténként fogyasztották étel mellé, napjainkban már jobban elterjedt a fogyasztási szokása. Egyszerű elkészíteni ezt az egyszerű pékterméket, amelynek karakteres ízt a tetejére kerülő magvak adnak.

Hozzávalók:

  • 10 dkg BL 80 fehér kenyérliszt
  • 40 dkg BL 55 liszt
  • 0,5 dl olívaolaj vagy 3 dkg folvasztott vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 langyos tej

A tetejére:

  • fekete szezámmag és fekete köménymag vegyesen
  • 1 felvert tojás

Az alapanyagokat jól dolgozzuk el, akkor jó, ha már nem ragad oda az edény falához a tészta. Liszttel szórjuk meg és lefedve hagyjuk kelni egy órát. Ekkor gyúrjuk át a tésztát és válasszuk kétfelé. Formázzunk 2 cm magas korongokat a tésztákból és sütőpapírral fedett tepsire helyezzük át a korongokat. Folpackkal lefedve hagyjuk 1 órát ismét meleg helyen kelni. Közben a sütő aljába tegyünk egy tepsit és megeítsük elő alsó-felső sütésen 200 fokra. Amikor a tésztánk megkelt, olajos kézzel nyomkodjuk az ujjunkat a tésztába, hogy kialakuljon a jellegzetes forma. Kenjük le a tojással és szórjuk meg a magvakkal. A sütőben lévő tepsibe öntsünk egy pohár vizet és helyezzük be a kenyereket sülni. kb 30-35 perc alatt lesz kész. Amikor megsültek rácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

434073147_10220166341267695_5760040699869038173_n.jpg

Szólj hozzá

Török Nemzetek konyhája Házi pékség