Kapustnica
Ez a leves még húsvét közvetlen közelében készült. Mondhatni maradékmentés történt, mert még van a téli savanyú káposztából és a húsvéti füstölt csülök sem akart elfogyni. Örültem, hogy rátaláltam erre az ételre, amely kötödik a felvidékhez, szlovák és cseh jegyeket ötvöz, de igazából szlovák étel.
Hozzávalók:
- 5 dkg szárított gomba
- 30 dkg sertéslapocka
- 20 dkg fütsölt sertéshús
- házi füstölt kolbász
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír
- 2 kk fűszerpaprika
- 3 babérlevél
- 6 szem borókabogyó
- 80 dkg savanyű káposzta és a leve is
- 6 szem aszalt szilva
A szárított gombát beáztatjuk, majd miután beduzzadt felszeleteljük. A lapockát kockázzuk a füstölt hússal együtt, a kolbászt karikázzuk. A hagymákat felpucoljuk és aprítjuk. A zsírt felolvasztjuk, m a hagymákat lepirítjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pároljuk, majd a sóval, borssal, borokabogyóval, fűszerpaprikával ízestjük.
Az ételhet adjuk a füstölt húst, a káposztát és a levét, majd 2 liter vizet és a darabolt aszalt szilvát és gombákat. Forrsától számítva lefedve 2-2,5 órát főzzük. Amikor már a hús puha belerakjuk a kolbászt is, amellyel még 10 percet főzzük. Tálaláskor tejföllel és kenyérrel kináljuk.
Jó étvágyat!