2025. máj 10.

Kapustnica

írta: Petőcz Ferenc
Kapustnica

492320439_10222777712950355_6344867786513390098_n.jpg

Ez a leves még húsvét közvetlen közelében készült. Mondhatni maradékmentés történt, mert még van a téli savanyú káposztából és a húsvéti füstölt csülök sem akart elfogyni. Örültem, hogy rátaláltam erre az ételre, amely kötödik a felvidékhez, szlovák és cseh jegyeket ötvöz, de igazából szlovák étel.

Hozzávalók:

  • 5 dkg szárított gomba
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 20 dkg fütsölt sertéshús
  • házi füstölt kolbász 
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 2 kk fűszerpaprika
  • 3 babérlevél
  • 6 szem borókabogyó
  • 80 dkg savanyű káposzta és a leve is 
  • 6 szem aszalt szilva

A szárított gombát beáztatjuk, majd miután beduzzadt felszeleteljük. A lapockát kockázzuk a füstölt hússal együtt, a kolbászt karikázzuk. A hagymákat felpucoljuk és aprítjuk. A zsírt  felolvasztjuk, m a hagymákat lepirítjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pároljuk, majd a sóval, borssal, borokabogyóval, fűszerpaprikával ízestjük.

Az ételhet adjuk a füstölt húst, a káposztát és a levét, majd 2 liter vizet és a darabolt aszalt szilvát és gombákat. Forrsától számítva lefedve 2-2,5 órát főzzük. Amikor már a hús puha belerakjuk a kolbászt is, amellyel még 10 percet főzzük. Tálaláskor tejföllel és kenyérrel kináljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Levesek Szlovák Nemzetek konyhája