Kínai gombaleves
4 adag
Az elmúlt napokban volt egy kis szabadság és jutott idő élni úgy, ahogy méltó. Egyik nap a szokásos program volt antikváriumban keresgéltem. Találtam egy kínai szakácskönyvet valamikor még a 80-as években nyomtatták. Meglepetés minden szinten, hisz olyan recepteket találtam, amelyeket szeretünk és még most sem nagyon kapni olyan könyvet, amiből igazán jól sikerül kínai ételt készíteni. Bár nem panaszkodhatom, mert az elmúlt években jól sikerült e téren fejlődni. Közben piacunkon árultak friss shitake gombát, shimeji gombát és gesztenye gombát. Ez utóbbi kin-zetre hasonlít az ősz gyűrűs túskógombára, de nem 20 perces, a tönkje is ehető és az íze a csiperke és gesztenye íz közt van, innen a neve is. Így e régi receptet varázsoltuk az asztalra. A gombákat lehet cserélgetni, de a shitake íze az alap az ételnél.
Hozzávalók:
- 25 dkg gesztenye gomba
- 25 dkg shimeji gomba
- 6 db shitake
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab srágarépa
- 1 kis darab póréhagyma
- 2 db lime leve
- chilipehely
- 1,2 liter zöldségalaplé (kockából)
- 6 ek világos szójaszósz
- 3 ek sötét szójaszósz
- 3 ek keményítő
- kis csokor petrezselyem vagy koriander aprítva
- 2 ek olaj
Az olajat felhevítjók és lepirítjuk rajta a vékony karikákra vágott próét, a zútott fokhagymákat, a vékony csíkokra vágott sárgarépát. Amikor a zöldségek puhultak hozzáadjuk a darabolt gombákat és azzal is pirítjuk 2-3 percet. Felöntjük az alaplével és forrás után pár percet főzzük. Ekkor kerül bele a szójaszósz, ízlés szerinti chili és a lime leve. Újra forraljuk és a kevés vízben elkevert keményítővel besűrítjük. Adunk a leveshez az aprított zöldségekből és tálaláskor is megszórhatjuk vele.
Jó étvágyat!