Gyömbéres-narancsos csirke
6 adag
Ez a recept nem kínai, hanem kínai jellegű. AMikor készítettem próbáltam lekövetni a kínai éttermek ízeit autentikusan. A végeredmény siker. Persze sok minden múlik az alapanyagokon.
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkecom kockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 centis pucolt gyömbér apróra vágva
- 3 ek világos szójaszósz
- 3 ek sötét szójaszósz
- 3 narancs leve
- 1 tk só
A hagymákat összekeverem a gyömbérrel, a szójaszószokkal, sóval, narancs levével, majd belekverjük a húst, jól zárodó dobozba tesszük egy éjszakát pihentetjük, időnként összerázzuk az egészet, hogy az ízek eljussanak minden falat húshoz.
További hozzávalók:
- 5-6 ek wok olaj (jelen esetben gyömbéres-citromfűves, Lidl-ben ez volt)
- póréhagyma
- cukkini
- kápia paprika
- gomba
- újhagyma
- retek
- 3 ek sötét szójaszósz
- 1 ek keményítő
- só
- 35 dkg rizs
Ameddig a rizst megfőzzük, elkészítjük az ételt. A tetszőlegesre aprított zöldségek nálam kb 40 dkg súlyban kerültek az ételbe. Elsőnek egy wokot felhevítünk, belerakunk 3 ek wok olajat és elkezdjük lepirítani a zöldségeket. 12-percig csak pirítjuk utána picit sózzuk, de csak enyhén mert a szójaszósz is sós. Amikor még kemény, de már sült a zöldség kivesszük, félretesszük.
Ezután a wokban a maradék olajat felhevítjük, lepirítjuk benne a húst a páclével együtt, hozzáadjuk a zöldségeket és a szójaszószt. A keményítőt elkverjük kevés vízzel, hozzáadjuk az ételhez, ettől alakul ki a megszokot kínai zselés jelleg. A fázisokat érdemes magas hőfokon végezni. Egyszer felforraljuk az éelt és rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!