2025. jan 22.

Gyömbéres-narancsos csirke

írta: Petőcz Ferenc
Gyömbéres-narancsos csirke

6 adag

474678470_10222127941706480_983488232338887004_n.jpg

Ez a recept nem kínai, hanem kínai jellegű. AMikor készítettem próbáltam lekövetni a kínai éttermek ízeit autentikusan. A végeredmény siker. Persze sok minden múlik az alapanyagokon.

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkecom kockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 centis pucolt gyömbér apróra vágva
  • 3 ek világos szójaszósz
  • 3 ek sötét szójaszósz
  • 3 narancs leve
  • 1 tk só

A hagymákat összekeverem a gyömbérrel, a szójaszószokkal, sóval, narancs levével, majd belekverjük a húst, jól zárodó dobozba tesszük egy éjszakát pihentetjük, időnként összerázzuk az egészet, hogy az ízek eljussanak minden falat húshoz.

További hozzávalók:

  • 5-6 ek wok olaj (jelen esetben gyömbéres-citromfűves, Lidl-ben ez volt)
  • póréhagyma
  • cukkini
  • kápia paprika
  • gomba
  • újhagyma
  • retek
  • 3 ek sötét szójaszósz
  • 1 ek keményítő
  • 35 dkg rizs

Ameddig a rizst megfőzzük, elkészítjük az ételt. A tetszőlegesre aprított zöldségek nálam kb 40 dkg súlyban kerültek az ételbe. Elsőnek egy wokot felhevítünk, belerakunk 3 ek wok olajat és elkezdjük lepirítani a zöldségeket. 12-percig csak pirítjuk utána picit sózzuk, de csak enyhén mert a szójaszósz is sós. Amikor még kemény, de már sült a zöldség kivesszük, félretesszük. 

Ezután a wokban a maradék olajat felhevítjük, lepirítjuk benne a húst a páclével együtt, hozzáadjuk a zöldségeket és a szójaszószt. A keményítőt elkverjük kevés vízzel, hozzáadjuk az ételhez, ettől alakul ki a megszokot kínai zselés jelleg. A fázisokat érdemes magas hőfokon végezni. Egyszer felforraljuk az éelt és rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta