2024. feb 21.

Szecsuáni chilis csirke

írta: Petőcz Ferenc
Szecsuáni chilis csirke

391700984_10219701861295986_2991461471197651650_n.jpg

Még egy keleti fogás azok közül, amely megtetszett és elkésítettük. Finom étel szintén, örülünk, hogy megkaptuk ezt a receptet is.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecombfilé
  • 4 cm gyömbér
  • 3 ek kínai főzőbor (mirin)
  • 3 tk só
  • 1 ek világos szójaszósz
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1 ek keményítő
  • közepesen csipős csili vagy valamilyen paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek egész szecsuáni bors
  • étolaj a sütéshez
  • 1 tk cukor
  • 2 tk pirított szezámmag (házilag is készíthető zsíradék nélküli serpenyőben)

A combot felkockázzuk kb 2 cm-es darabokra, a gyömbér 2/3-tapróra vágjuk, a húst, a gyömbért a főzőbort, a sót és a szójaszószókat, keményítőt összedolgozzuk és minimum 301 percre félre tesszük pihenni.

A csilit és az újhagymát 1 cm-es darabokra vágjuk, a gyömbért vékony csíkokra előkészítjük egy tálkába a szecsuáni borssal. 

Egy wokban olajat hevítünk a csirkecombot több részletben lepirítjuk, akkor jó, ha kvül ropogós, belül puha, majd kiszedjük, félre tesszük. A wokból a maradék olajat kiöntjük, kitöröljük. Utána felhevítünk 4 ek olajat, beleszórjuk az újhagymát, gyömbért, csilit, picit irítjuk, majd hozzáadjuk az előpirított csirkehúskockákat. Kevergetés közben megszórjuk cukorral, pirított szezámmaggal. Rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Kínai Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta