Nézsai almával töltött nyúl párolt lila káposztával
Követőinknek nem szokatlan, hogy rendszerint visszatértünk a gyökerekhez és egy-egy múltbéli táj jellegű magyar ételt keltünk életre. A most következő nógrádi recept is ezek közé tartozik, amilyen egyszerű, annyira nagyszerű étel.
Hozzávalók:
- 2 kg nyúlhús (egy egész nyúl hátsó része)
- só, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 kg alma.
A párolt káposztához:
- 60 dkg lila káposzta
- só
- 2 evőkanál étolaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 evőkanál 20 %-os ecet
- csipetnyi őrölt kömény
A burgonya körethez:
- 1 kg krumpli
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 csokor petrezselyem, só
A nyúlhúst jó alaposan besózzuk. A fűszerekből keveréket készítünk, azzal is minden oldalán bedörzsöljük, majd sütőedénybe (tepsibe) helyezzük. Az almák magházát eltávolítjuk. Nagyobb darabokban a hús alá és mellé helyezzük. A gerincére szeletelt füstölt szalonnát teszünk, lefedjük fóliával, vagy másik tepsivel és 180 fokra előmelegített sütőben két órán át sütjük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, és ebben tíz percig állni hagyjuk. A levét kinyomjuk. Egy lábasban két evőkanál étolajon két evőkanál cukrot karamellizálunk, rátesszük a felcsíkozott vöröshagymát és a káposztát. Őrölt köménnyel megszórva, fedő alatt pároljuk. Amikor már eléggé megpuhult, kevés ecettel, és cukorral ízesítjük.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd a nyúl sütőlevéből locsolunk rá öt-hat evőkanálnyit. A petrezselymet felaprítjuk, és a burgonyával összekeverjük. Tálaljuk.
Jó étvágyat!