2024. ápr 11.

Nézsai almával töltött nyúl párolt lila káposztával

írta: Petőcz Ferenc
Nézsai  almával töltött nyúl párolt lila káposztával

e3c0d1d7-7ffa-4ecb-8395-c507b8b55bd3.jpg

Követőinknek nem szokatlan, hogy rendszerint visszatértünk a gyökerekhez és egy-egy múltbéli táj jellegű magyar ételt keltünk életre. A most következő nógrádi recept is ezek közé tartozik, amilyen egyszerű, annyira nagyszerű étel.

Hozzávalók:

  • 2 kg nyúlhús (egy egész nyúl hátsó része)
  • só, 1 kávéskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg alma.

A párolt káposztához:

  • 60 dkg lila káposzta
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál 20 %-os ecet
  • csipetnyi őrölt kömény

A burgonya körethez:

  • 1 kg krumpli
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 csokor petrezselyem, só

A nyúlhúst jó alaposan besózzuk. A fűszerekből keveréket készítünk, azzal is minden oldalán bedörzsöljük, majd sütőedénybe (tepsibe) helyezzük. Az almák magházát eltávolítjuk. Nagyobb darabokban a hús alá és mellé helyezzük. A gerincére szeletelt füstölt szalonnát teszünk, lefedjük fóliával, vagy másik tepsivel és 180 fokra előmelegített sütőben két órán át sütjük.

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, és ebben tíz percig állni hagyjuk. A levét kinyomjuk. Egy lábasban két evőkanál étolajon két evőkanál cukrot karamellizálunk, rátesszük a felcsíkozott vöröshagymát és a káposztát. Őrölt köménnyel megszórva, fedő alatt pároljuk. Amikor már eléggé megpuhult, kevés ecettel, és cukorral ízesítjük.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd a nyúl sütőlevéből locsolunk rá öt-hat evőkanálnyit. A petrezselymet felaprítjuk, és a burgonyával összekeverjük. Tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta