2023. jún 24.

Chilis bab (Chili con carne)

írta: Petőcz Szabó András
Chilis bab (Chili con carne)

Ebben a nagy melegben a hátunk közepére se kívánjuk a konyhát, de valami főtt ételt csak kell fogyasztani, erre tökéletes recept ez. Darált hús és külömböző zöldség konzervek ilyenkor lehetnek remek segítőtársunk a főzésben, rengeteg időt takaríthatunk velük. Nálunk ezekből az alapanyagokból mindig van otthon. Bármilyen darált húsból el lehet készíteni, de én szeretem a boltban ledaráltatni, ezzel is sok időt lehet megtakarítani és nem kell annyit mosogatni utána. 4 adag lesz belőle.

chilis_bab.jpg

Hozzávalók: 50 dkg sertés dagadó, 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma, 4 gerezd reszelt fokhagyma, 2 ek. paradicsompüré, só, bors, chili ízlés szerint, 1 ek. füstölt pirospaprika, 1 tk. oreganó, 1 mk. őrölt római kömény, 1-1 fehér- és vörösbab és kukoricakonzerv.

Elkészítés: A konzerveket öblítsük át és csepegtessük le. Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon pirítsuk aranybarnára, adjuk hozzá a reszelt fokhyamát, éppen csak illatozzon. Jöhet hozzá a paradicsompüré, ezzel kissé lepiríthatjuk, hogy az édeskés íze megváltozzon. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük ízlés szerint, madj adjuk hozzá a füstölt pirospaprikát, oregánót, római köményt. Ebből a három hozzávalóból csak ennyit adjunk hozzá, mert mindhárom eléggé intenzív. Annyi vizzel töltsük fel amennyi éppen ellepi. Ha a hús meg főtt, akkor adjuk hozzá az átöblített és lecsöpögtetett konzerveket. Egy-két perc forralás után lehet tálalni.

Szólj hozzá

Mexikói Nemzetek konyhája Húsok és halak