2025. júl 03.

Görög pita gyroshoz

írta: Petőcz Ferenc
Görög pita gyroshoz

4 db

514541904_10223425599547115_7751580337539641452_n.jpg

Itt a nyár, a nyaralások idje. Rólunk pedig ismert, hogy szeretjük a mediterrán friss ízeket. Ezek közül pedig a görög világ számunkra a favorit. Sok mindent elkészítettünk már, de a gyros autentikus változata még nem volt. Van itthon eredeti gyros fűszer és ehhez egy jó pita kell. Íme.

Hozzávalók:

  • 10 dkg görög joghurt
  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dl langyos víz
  • őrölt kömény ízlés szerint

514329807_10223425598907099_4975801424701636058_n.jpg

Az alapanyagokat összegyúrjuk és lefedve 40 percet kelesztjük. Ezt követően 4 egyforma gombócot vágunk és kinyújtjuk. Felhevített serpenyőt kikenünk picit olívaolajjal és rá tesszük az első pitát, a tetejét is vékonyan megkenjük. Pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Így járunk el a többi pitával is.

Miután kihűlt, zacskóban pár napot eláll.

Jó étvágyat!

U.i.: Az eredeti gyrosban Görögországban sült krumpli is van, ezt most mi khagytuk.

514837148_10223425598347085_4057139037006049891_n.jpg

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak