2024. jún 21.

Görög csirkés egytál

írta: Petőcz Szabó András
Görög csirkés egytál

Ebben a nagy melegben, mint ezekben a napokban, szerintem sokan nem szeretünk a konyhában sok időt tölteni. Ilyenkor a legjobbak az egy edényben elkészülő ételek, mivel keveset kell utána mosogatni. A legjobb ebben a recepben, hogy kevés hozzávaló kell hozzá, és szinte minden meg van otthon hozzá. A tetejét tálaláskor meg lehet szórni aprított petrezselyemzölddel, ha van otthon. Én az ilyen ételekhez mindig wokot használok. Jól behűtött retsinával vagy száraz fehérbort kínálok hozzá a tökéletes görög hangulathoz, természetesen ilyenkor a halk buzuki hangja még jobban elvarázsol. 4 adag lesz belőle.

gorog_csirkes_egytal.jpg

Hozzávalók: 4 db csirke felsőcombfilé, zsiradék, 3 nagyobb szelet citrom, 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint oregáno, 3-4 dl víz, 25 dkg rizs, olívabogyó, só, bors, füstölt fűszerpaprika. 

Elkészítés: A csirkecombokat alaposan bedörzsölöm a só, bors, fűszerpaprika keverékével, hagyom kicsit állni. A wokban zsiradékot hevítek, mind a két oldalát megpirítom a húsnak. Amikor már szép piros a hús, hozzáadom a citromot, fokhagymát, orgánót, felöntöm 3-4 dl vízzel, és fedő alatt puhára főzöm. Amikor a csirkecomb már puha, kiveszem a citromkarikákat, hozzáadom a rizst, annyi vizet adok hozzá hogy a rizsnek legyen miben elkészülnie, hozzáadom az ízlés szerinti mennyiségű olívabogyót (ez akár el is hagyható), újra lefedem, és addig párolom, amíg a rizs elm nem készül. Tálaláskor meg lehet szórni finomra aprított petrezselyemzölddel. 

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak