Osso bucco 2
6 adag
Egy tradicionálisan finom olasz marha étel is fogás volt nálaunk tavaly, de valahogy lemaradt a blogról, így a pótlásra most kerül sor. Ennek az ételnek is több verziója létezik, egy már itt van az oldalon, fogunk még készíteni más verziót is, de most ez a klasszikus változat jött.
Hozzávalók:
- 6 szelet (1,5 kg) borjúcsülök
- 2 dl fehérbor
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 szár angolzeller
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 4 dl húsleves alaplé só, bors
- 1 ág friss rozmaring
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 db babérlevél
A hússzeletek mindkét oldalát alaposan megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk egy kis liszttel. Felhevítünk egy öntöttvas lábast és öntünk bele olívaolajat. Amikor alaposan felhevült, belerakjuk a húsdarabokat és mindkét oldalukat megkérgesítjük. Ha megpirult, a velő pedig kocsonyás lett, kivesszük őket és félretesszük. A lábasra tapadt pörcökre fehérbort öntünk és összeforraljuk. Az edénybe tesszük a felkockázott vöröshagymát, sárgarépát, angol zellert és az egészet összekeverjük. Fokhagymát aprítunk és az alaphoz adjuk. Öntünk hozzá egy kevés paradicsompürét és pár perc alatt összefőzzük egészen addig, amíg az edény oldalán el nem kezd pirulni, barnulni. Ekkor hozzáadunk 2 dl fehérbort és alaplét. A hússzeleteket hőálló tálba rakjuk, ráöntjük a zöldséges alapot és felöntjük annyi alaplével, hogy majdnem ellepje a húsokat. Még egyszer sózzuk és borsozzuk. Összekötünk friss rozmaringot, friss kakukkfüvet, babérlevelet és a mártáshoz adjuk. Lefedjük és 3-3,5 órán át, kis lángon főzzük.
Jó étvágyat!