2023. már 23.

Sushi házilag

írta: Petőcz Ferenc
Sushi házilag

Recept kb 30 db-hoz

sushi.jpg

 A sushi az egyik kedvencem, bár igen drága, de időnként megengedtem magamnak, hogy reggelente az egyik áruházlánc hűtőpultjáról leemeljek egy-egy dobozzal vásárolni. Aztán nézegettem recepteket és úgy döntöttem magam is elkészítem. Megvetem mindent és így megállapítottam, hogy hiába a legendás Sushi mesterek, alapszinten bárki el tud készíteni magának ilyent olcsóbban, mint a bolti ár. A legdrágább rész igazából a sushi ecet, de ez is csak akkor ha nem akarod magad beállítani a cukor és ecet arányt. Én mivel még nem csináltam, így az előre bekevert ecetet vettem, a 30 db sushimhoz 4-5 ek ment bele, fél liter 2000 Ft, tehát jó sokáig fogom használni. Arra is rájöttünk, az összetevőket kicserélhetjük, bátran variálhatjuk, tehát aki szereti ezt az ételt annak tetszeni, aki meg még nem evett ilyent, annak pedig tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 4 db nori lap (tengeri alga
  • újhagyma
  • szárzeller
  • paprika
  • sült csirkecomb
  • uborka
  • surimi rák
  • 25 dkg sushi rizs
  • 4,5 dl víz
  • 5 ek sushi ecet

sushi1.jpg

Első folyamat, hogy a rizst a recept szerint mennyiségű vízben ÍZESÍTÉS NÉLKÜL megfőzzük. Majd hagyjuk hűlni, amikor félig kihűlt hozzákeverjük az ecet felét és hagyjuk teljesen kihűlni, ekkor mehet hozzá a maradék ecet. Akkor dolgoztunk jól, ha egy ragadós rizst kaptunk. 

Elővesszük a formázó bambusz lapot, ráhelyezünk egy nori lapot és el kezdjük betölteni a sushit. Elsőnek rizst adunk kb 1 cm rétegben és kihagyunk a lapon egy szintén 1 cm körüli részt. A rizses rétegre elkezdjük felrakni a már korábban előkészített hozzávalókat. Nálam külön készült rákos és külön a csirkés. Ezt követően óvatosan, de határozott mozdulattal elkezdjük feltekerni úgy, hogy az része maradjon a legvégére, ahova nem töltöttünk rizst, ez fogja lezárni a sushit. 

Egyforma méretű darabokra vágjuk szójaszósszal tálaljuk. Legközelebb készítünk hozzá érlelt gyömbér szeleteket is, annak receptjét is feltöltjük. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Japán Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta