Kínai mogyorós csirke – Gong-bao
Szeretjük a kínai ételeket, de félünk neki állni és sokszor nem is tudjuk, hogyan kell készíteni. Most itt egy kis segítség. Remélem tetszeni fog.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé,
- 1 kiskanál só,
- 1 kiskanál hagymapor (hagymagranulátum),
- 2 evőkanál mirin (kínI FŐZŐBOR),
- 2,5 evőkanál étkezési keményítő,
- 1 tojásfehérje,
- 10 dkg pörkölt földimogyoró,
- 1 kiskanál szecsuáni bors,
- 1 piros kaliforniai paprika (20-25 dkg),
- 1 csomó (5 darab) újhagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanálnyi apróra vágott friss gyömbér,
- 6-7 evőkanál mogyoróolaj,
- 1 kiskanál csiliszósz vagy darált csilipaprika (Erős Pista is lehet) vagy egy darabka csili karikázva,
- 2 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor (méz is lehet),
- 2 evőkanál kínai fekete rizsecet (balzsamecettel helyettesíthető),
- 3-4 evőkanál sötét szójaszósz, 3 dl víz
A fenti elnevezés – néhol Kung-pao – szerte a nagyvilágban ugyanazt a remek fogást, a mogyorós csirkét jelenti.
A húst megmossuk, leszárogatjuk majd 1,5-2 centis kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A sóval, a hagymaporral (összetört granulátummal) és a borral alaposan összekeverjük. 1,5 evőkanál keményítőt rászórunk, a tojásfehérjét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. 20-25 percig érleljük. A mogyorót wokban, 1-2 evőkanál mogyoróolajon megpirítjuk, leszűrjük.
A szecsuáni borsot a mogyoró helyére szórjuk, kissé megpirítjuk, mozsárban összetörjük. A kaliforniai paprikát 2 centis kockákra daraboljuk. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjét vékonyan fölkarikázzuk, a többit 2 centi vastagon fölszeleteljük. A megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra vágjuk. 2-3 evőkanál mogyoróolajat wokban, ennek híján széles vasserpenyőben megforrósítunk. Kb. 1 perc múlva füstölni kezd, ekkor jó. A pácolt csirkét kissé lecsöpögtetve rárakjuk, 5-6 perc alatt megpirítjuk, szűrőben lecsöpögtetjük.
A wokot kimossuk, kitöröljük, 2-3 evőkanál mogyoróolajat beleöntünk. Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, szecsuáni borsot és 10-15 másodpercig pirítjuk. Rászórjuk a paprikakockát, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az újhagymát és újabb 1 percig pirítjuk. A csirkét hozzáadjuk, a cukorral, az ecettel és a szójaszósszal ízesítjük. A maradék 1 evőkanál keményítőt a vízzel simára keverjük, az előzőekre öntjük. 2-3 percig főzzük, ezalatt kellően besűrűsödik.
Tányérokra halmozzuk, a pirított mogyoróval és újhagymazölddel megszórjuk. Párolt jázminrizs illik hozzá köretnek.
Jó étvágyat!