2023. dec 18.

Sertés lép pörkölt

írta: Petőcz Ferenc
Sertés lép pörkölt

lep.jpg

Most Magyarország egyik legolcsóbb és egyben legkiadósabb ételét készítettem el. Az én ismeretemben így 49 esztendő elteltével a sertés lép a hurka alapanyagaként él. Minden évben készítek hurkát, viszont nem mindig lehet lépet kapni, így gondoltam most veszek a fagyasztóba előkészületként, mert éppen elérhető volt, és amikor a sertés vérhez hozzá jutok, ezzel már nem lesz gondom.

A hentes ajánlotta, hogy főleg a roma konyhában pörköltet is készítenek belőle. Számomra elsőnek furcsának tűnt e gondolat, de egy próbát mindenképpen megér. Utána néztem, hogyan kell majd elkészíteni és mivel semmi extra, el is készítettük. Kellemes meglepetés a máj ízével mellett porhanyós puha szerkezetű kifejezetten finom étel lett. Ajánlom szeretettel.

Hozzávalók:

  • 5 dkg házi füstölt szalonna kockázva
  • 2 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kg lép felpucolva, csíkokra vágva
  • 1 paprika kockázva
  • 1 paradicsom kockázva
  • só, bors, köménymag, fűszerpaprika

Elsőnek távolítsuk el a zsíros hájas részt a lépről. Ezt követően vágjuk csíkokra. A szalonnát pirítsuk le, majd annak zsírján a hagymákat pároljuk meg, amikor már üvegesre pirult a vöröshagyma hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Picit pároljuk, majd a lép következik, ezzel is pároljuk, ameddig fehéredik a lép. Ekkor sózzuk, borsozzuk, a köménymag is hozzá kerül, majd a jóféle fűszerpaprika. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Forrástól számítva lassú tűzőn kb 45 perc alatt készre fő.  Nekünk ízlett, érdemes próba volt, készül még. 

Köretként minden mehet hozzá, mint bármely pörkölt mellé, most bulgurral lett tálalva.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak