Császármorzsa
Tart a befőzések ideje. Sárgabaracktól rogyadozik a piac. Csináltunk lekvárt is belőle és fagyit is. De ha lekvár, akkor e klasszikus a császármorzsa nem hiányozhat a konyhából. Sajnos nem kalória- és szénhidrátszegény, de finom s néha lehet bűnözni. Jó étvágyat hozzá!
1 adag: 764 kcal, szénhidrát 148 gramm !, zsír 10 gramm, fehérje 19 gramm
4 adaghoz hozzávalók:
4 tojás
5 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
30 dkg búzadara
csipet só
10 dkg cukor
1 citrom
5 dkg mazsola
rumaroma
olaj.
Jelen esetben görögdinnye lekvár de baracklekvár az igazi hozzá és porcukor
A tojások fehérjét verjük kemény habbá. A tojás sárgáját a cukorral keverjük el, adjuk hozzá a tejet, majd citrom reszelt héját és a rumaromában áztatott, lecsöpögtetett mazsolát, csipetnyi sót és keverjük jól össze. Ezután keverjük bele a tojáshabot és lassan adagolva folyamatosan keverve a búzadarát.
Kb 20-25 perc pihentetés után, miután többször átkveretük, az egészet forró olajban süssük ki, időnként keverjük át, ettől lesz szép ropogós és mégis lágy ízletes. Tetejére lekvár és porcukor adható.