Bacon házilag fermentált módon készítve
E sorok és a recept nem a bacon elnevezésről, eredetéről fognak szólni, hanem a házi egészséges adalékmentes elkészítésről, mert sokunk kedvence e szalonna és számos ételbe ez kerül. A mai időkben pedig a bolti ára egyre drágább, miközben elkészíteni nem jár sok munkával, csak ki kell várni az elkészülés idejét. Meg kell jegyeznem azt is, hogy z íze ennek sokkal jobb és a fűszerezés szabadon variálható, így ennek megfelelően most a saját verzió jön.
Hozzávalók:
- 1 kg császárhús (csont nélkül)
- 3 ek nitrites pácsó
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 tk frissen őrölt bors
- 2 babérlevél összetörve
- 1 tk majoránna
- 1 tk szárított rozmaring
- 1 tk kakukkfű
A fűszereket jól összedolgozzuk, majd a húsba masszírozzuk. A fűszer keveréket senki kóstolja, mert ebben a formában a pácsó közvetlen emberi fogyasztásra nem alkalmas. A fűszeres húst jól zárható tasakba helyezzük a levegőt kinyomjuk belőle és a hűtőbe tesszük. Naponta kivesszük, a zacskóban átmasszírozzuk és megfordítva rakjuk be, hogy minden nap minden részét érje a pác. Összesen 5 napig pácoljuk. Ezt követően kiszedjük a húst, alaposan lemossuk, majd megtöröljük. A hús mindkét oldalát 1 ek szárított fokhagymapor+ 1 ek füstölt paprika keverékével bedörzsöljük. 100 fokon 3 órát hagyjuk a sütőben, ez azt jelenti, hogy a hús maghőmérséklete nem emelkedik 70 C felé, de a fermentálás teljesen befejezők. Amikor kihűlt szeletelőgéppel szeljük, ha nem akarjuk akkor sütőpapírba csomagolva 2-3 hetet hűtőben eláll. Jó étvágyat!