Spenóttal-ricottával töltött cappelleti
4 adag
Az olasz konyha az egyszerűségében nagyszer történet számunkra. Igaz e kis töltött tészták elkészítése idővel jár, de össze nem hasonlítható a boltival, mert az élvezeti értéke sokkal magasabb és a tölteléket is saját magunknak készítjük, tudjuk miből készül. Ezért szoktam javasolni a házilag készítést. Bár a mártás itt is bolt volt jelen esetben, de próbálkozzatok bátran a konyhában.
Hozzávalók a tésztához:
- 4 db tojás
- 40 dkg liszt
- 1 tk só
A töltelék:
- 1 zacskó paraj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 doboz ricotta
- só, bors
A tésztához az alapanyagokat gyúrjuk jól össze, ha száraznak hatna, akkor vizet ne öntsünk rá, hanem csak a kezünket vizezzük és így gyúrjuk, így nem lesz vizes a tészta. Amikor jó az állaga tegyük zacskóba és hűtőbe egy fél órát.
Ezalatt az idő alatt a parajt a fűszerekkel és a ricottával dolgozzuk el. A tésztát a pihentetés után nyújtsuk lapokká, nekem van hozzá kézi tésztagépem, azon a legvékionyabbra kell nyújtani. Pogácsa szaggatóval vágjunk kis korongokat és ezeket töltjük kávéskanállal és kialakítjuk a jellegzetes formát. Erről már van itt a blogon is poszt, hogy kell formázni.
Miután a tésztákat betöltöttük, főzzük ki bő lobogó sós vízben. Majd keverjük parmezános paradicsom szószban és a tálaláskor reszelt sajttal szórjuk.
A megmaradt tölteléket én másnap egy tubus krémsajttal elkevertem és leveles tésztára kentem kevés felvágottal, feltekertem és csigákat sütöttem belőle szendvicsek helyett, mert azt sokszor unjuk.
Tipp: az eredeti recepthez nem mártás volt, hanem frissen főtt tésztát locsolták meg zsályás vajjal, amelyben a friss zsályaleveleket lepirították a vajban. Ki fogjuk majd így is próbálni.