2017. feb 12.

Bográcsos zöldbabos sertésragu

írta: Petőcz Ferenc
Bográcsos zöldbabos sertésragu

Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz

Szeretem az össze alkalmat kihasználni ami tőlem telik, hogy minél többet legyünk a szabadban. Szeptemberben Keszthelyen voltunk, és ismét egy új bográcsos étellel lettünk gazdagabbak, a szomszédok meg álmatlanul forgolódtak a remek illatoktól. A bográcsozás  lassan a szezonja vége felé járt és ezt a zöldséges ételt készítettem el, ami tűzhelyen is ugyanúgy remek, fogás lesz. Persze, meg kell vallani, már nagyon várom a tavaszi füstős étel készítést. Íme a recept!

z1.jpg

Bográcsban készült zöldbabos sertésragú
Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma, 3 nagy gerezd fokhagyma, 80 dekányi sertéslapocka, só, és frissen törött bors, kevés víz, 1 csokor friss kapor, kb. 70 dkg sárga hüvelyű zöldbab (ami lehet fagyasztott is, és zöld is), 20 dkg főzőtejszín.

z2.jpg

Az apróra vágyott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, mikor kész belereszeljük a fokhagymákat is. Addig pirítjuk, míg elkezd illatozni. Hozzáadjuk a felkockázott lapockát, és fehéredésig sütjük. ekkor sózzuk, borsózzuk, majd felöntjük annyi lével, ami kb. kétharmadáig ellepi a húst, és háromnegyed puhára pároljuk.

z4.jpg

Ekkor jöhet a 2-3 centis darabokra vágott zöldbab, és az aprított kapor is. Ha kell, öntünk még kevés vizet hozzá. Végül készre főzzük, beleöntjük a tejszínt, és egyet rottyantunk rajta. Friss kenyeret, vagy pékárút kínálunk hozzá.

A receptet: Szabó András készítette

z3.jpg

Szólj hozzá

Húsok és halak