2017. sze 04.

Sárga gévagomba Orly módra sült burgonyával

írta: Petőcz Ferenc
Sárga gévagomba Orly módra sült burgonyával

Elkészítés: 1,5 óra, könnyű

dsc09019.JPG

A gévagombáról már többször szót ejtettünk, így most csak a receptre kell figyelni. Ez egy tipikus 20 perces erdei gomba. A múlt héten szerencsés voltam, egyik nap egy 70 dkg-os darabra, majd pénteken 1,7 kg-os darabra leltem. Sőt, ez utóbbi igazán szép volt és friss, így került belőle 20 perc főzés után daraboltan a fagyóba egy későbbi időszakra felhasználásra. Ezen felül pedig ez a 70 dkg Orly módra és a maradékot felszeletelve leszárítom, majd kávédarálóval őrlöm és sóval keverve igazi fűcsersó lesz belőle.

gevagomba.jpg

Tehát 70 dkg gévagombát feldarabolunk, ezt 4 személyre számoljuk, igen laktató, tehát lehetőleg ne vacsorára, mert senki nem fog aludni utána.

dsc09017.JPG

Kb 3,5 dl sört, liszttel egy tojással, sóval, borssal (lehetőleg fehér), szezám-, len- és napraforgómaggal, fél csomag sütőporral, ettől roppanós lesz a tészta és az is marad. Jó sűrű tésztát készítünk és felforrósítunk olajat. A tésztába forgatjuk a gombát, amelyet előre nem sóztunk meg.

dsc09018.JPG

Forró olajba tesszük a tésztában megforgatott gombákat és lassú tűzőn mindkét oldalukat 10-10 percig aranybarnára sütjük. Fűszeres burgonyakarikával tálaljuk és citromot rakunk mellé. Remekül helyettesíti a csirkehúst.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta