2017. sze 17.

Házi sajt készítése

írta: Petőcz Ferenc
Házi sajt készítése

Közepesen nehéz

sajt3.jpg

5 liter teljes házi tej
2 ml sajt oltóanyag
10 dkg aprított dió

A tejet melegítsük fel 36 fokra, majd vegyük le a tűzről, nem kell forralni sem előtte. Tegyük bele az oltóanyagot, majd kb 40 percet hagyjuk pihenni az egészet. Az oltóanyagot el kell keverni a tejben egy fertőtlenített kanállal. Amikor letelt a 40 perc a sajt már kivált, daraboljuk fel kockákra és hagyjuk pihenni kb 20 percet. Ekkor már látszik a tejsavó is. Majd daraboljuk tovább a sajtot a folyadékban, végül pedig merjük ki egy szűrőbe, amelyet kibéleltünk valamilyen jó átengedő képességű textilíával.

sajt1.jpg

Közben tegyük hozzá a diót is. Préseljük a sajt súlyának kb háromszorosával mindaddig, amíg csepeg a leve. A visszamaradt savóból lehet ordát is készíteni, de én kenyeret fogok és majd osztom nektek a receptet a kenyérrel. A kész sajtot ekkor 20 %-os sófürdőbe kell helyezni érlelésre. Ebből a mennyiségből a dióval mérve kb 60 dkg sajt lesz.
Kb 4 órát kell érlelni, utána áttörölni és szikkadni hagyni egy napot. Majd mehet a szendvicsbe. Megéri, olcsó és finom. Dió helyett bármivel ízesíthető. Ha van idő érlelni és tudunk erre megfelelő helyet biztosítani, megéri, de én nem jutok elég tejhez, így hiába lenne idő, mindig elfogy előbb. Füstölhető, ha valaki úgy szereti, de csak hideg füstön. 

sajt2.jpg


Oltóanyag kapható a www.beerodalom.hu oldalon és annak a boltjaiban vagy gyógyszertárban. Kb 380 Ft/50 liter tej

Szólj hozzá

Tartósítunk Egészség vega és tészta