2018. máj 02.

Alakor ősbúzás teljes kiőrlésű kenyér

írta: Petőcz Ferenc
Alakor ősbúzás teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítés: 3 óra

dsc00075.JPG

Alakor az ősbúza a legelsőnek termesztett és mellette nagyon egészséges. Részletesen a linken olvashattok róla: https://hu.wikipedia.org/wiki/Alakor

dsc00070.JPG

60 dkg teljes kiőrlésű alakor lisztet elkeverünk 2 tk sóval. 1 dkg friss élesztőt elkeverünk 4 dl langyos vízben, majd hozzáadjuk a lisztet. Összedolgozzuk és jöhet a korábban leírt 4-szeres hajtogatásos, pihentetős módszer, ezalatt kialakul a tészta szerkezete és nem kell a gyúrással szenvedni.

dsc00072.JPG

A hajtogatások végén 1 órát lefedve kelesztjük, majd átgyúrjuk és kenyérformába tesszük 40 percet újra kelni lefedve.

dsc00073.JPG

A sütőt előmelegítjük 240 fokra a sütő aljába pedig egy tepsit rakunk. Amikor a kenyér megkelt, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a sütő aljában lévő tepsibe öntünk egy pohár vizet (3 dl), a kenyeret behelyezzük és 220 fokon 30 perc alatt hőlég keverésen készre sütjük. 

A végeredmény egy látszólag kemény, de finom lágy foszlós és egészséges kenyér. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Házi pékség Egészség vega és tészta